Hlavní obsah

Dějinami světa se psem po boku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte ani patřit do velké rodiny oddaných pejskařů, aby vás potěšila a pobavila, do značné míry i poučila právě vydaná audiokniha Dějiny světa v 50 psech. Zjevnou pravdou zůstává, že její autorka, americká spisovatelka Mackenzi Lee, stoprocentní, a navíc přiznanou pejskařkou je. To ovšem v ničem nesnižuje výpovědní a informační hodnotu její jinak velmi zábavně vyprávěné knihy.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Mackenzi Lee má na kontě několik knih a knižních bestsellerů, zejména pro děti a mládež. Má navíc blízko k historické beletrii. I v Dějinách světa v 50 psech sehraje historie svou významnou roli. Autorka připomíná, že už v mladší době kamenné se začalo datovat soužití člověka se psem, které neztenčenou měrou pokračuje podnes.

V kapitolách věnovaných jednotlivým psím plemenům nenásilnou formou popisuje jejich původ, jejich šlechtění na královských a císařských dvorech od Anglie po Čínu i v běžném životě. Přináší příběhy nejen psích plemen, ale i psích jednotlivců jako takových. A to od mytických čtyřnožců až třeba po prvního psího kosmonauta, fenku Lajku.

Nevyhýbá se ani tématům závažnějším, a ne zrovna veselým, jako v případě psů bojových nebo laboratorních. Demaskuje metody věhlasného přírodovědce I. P. Pavlova a brutalitu vivisekce ve službách vědy.

Audiokniha vznikla v podání herečky Terezy Dočkalové a nutno přiznat, že se jedná o volbu dobrou a správnou. Bylo už naznačeno, že autorka popisuje příběhy padesáti psů velmi uvolněným vypravěčským jazykem, je-li potřeba, sáhne k ironii, sarkasmu a čtenáře, respektive posluchače, neurazí ani sem tam vhodně využitý jadrnější termín. Tomu všemu náramně vyhovuje lehkost projevu Dočkalové, z něhož máte pocit, že jste se octli ve společnosti příjemné mladé studentky, která o svých psech nenuceně vypráví kamarádkám.

Není proto divu, že se při poslechu té to nahrávky leckdy zasmějete. Navzdory již zmíněným vážnějším tématům je Dějiny světa v 50 psech audioknížka spíše uvolněná a oddychová, současně ovšem přináší spoustu poznatků a zajímavostí.

Je proto nabíledni, že Lee před prvním vydáním v anglickém originálu v roce 2019 musela věnovat nemalé úsilí přípravě, sběru a studiu podkladů a materiálů. Úsilí, které se vyplatilo.

Může se hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám