Hlavní obsah

Český středověký spis Traktát o šachách byl vydán ve Španělsku

Právo, rh
BURGOS, ŠPANĚLSKO

Ve Španělsku, zejména v madridské Národní knihovně, jsou uloženy tři pozoruhodné rukopisy z doby českého krále Václava IV., které se tam z Prahy dostaly v pozdějších staletích. Z nich zaujal španělskou veřejnost zajímavý spisek mnicha Jacoba de Cessolise Traktát o šachách.

Článek

S překladem a komentářem vydalo tento český skvost jako faksimile už v roce 1970 Frankovo ministerstvo kultury. Na sklonku loňského roku bylo uvedeno na trh další, zcela nové vydání, kterého se ujalo tentokrát malé soukromé nakladatelství Siloé (Arte y Bibliofilia), které působí v severokastilském městě Burgosu.

Obrazový doprovod českého středověkého rukopisu je vzhledem k jeho rozsahu bohatý. Patnáct ilustrací je reprodukováno s maximální věrností, včetně zachycení nejjemnějších odstínů zežloutlého pergamenu.

Traktát ale není o šachové hře, nýbrž má moralistní záměr a využívá šachové hry, aby popsal fungování lidského jednání a chování, stručně řečeno, aby byl odrazem dobové společnosti rozvrstvené od panovníka po pěšáka.

Reklama

Související články

Výjimečná kniha o středověku

Aktualizovaného českého vydání v nakladatelství Vyšehrad se v těchto týdnech dočkala vynikající příručka Encyklopedie středověku, kterou jako editoři...

Výběr článků

Načítám