Hlavní obsah

Českou novinářskou fotografií roku je snímek havárie na D1

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo Fotografie roku získal snímek Davida W. Černého z agentury Reuters s názvem Hromadná havárie na dálnici D 1 z 20. března 2008.

Foto: David W. Černý, ČTK

David W. Černý: snímek nazvaný Hromadná havárie na dálnici D1

Článek

„Pro porotu bylo velmi těžké rozhodnout o letošní Fotografii roku, protože standard fotografií v soutěží byl velmi vysoký. Práce, které jsme prestižní titul nakonec udělili, je symbolem nebezpečí spojeného s naší závislostí na automobilech. Dvojice na snímku obklopená vraky si s hrůzou uvědomuje, že přežili jen náhodou. Objímají se pod modrou dekou, což je barva naděje. Fotografie ukazuje na jedno z největších nebezpečí našeho každodenního života,“ uvedla mezinárodní porota.

Titul Fotografie roku se uděluje fotografii, kterou "porota hodnotí nejvýš z hlediska novinářských kvalit (aktuálnosti, informativnosti, výmluvnosti a pohotovosti), má vynikající úroveň estetickou a obsahuje závažné poselství." Vítěz získal 120 000 Kč a skleněnou plastiku Křišťálové oko.

Na druhém místě v hlavní kategorii Aktualit skončil Petr David Josek (Associated Press) za snímek Sadr City v Iráku, na třetím Tomáš Kubelka s fotografií sebevražda dítěte a Čestné uznání obdržel fotograf na volné noze Tomáš Kroulík za fotku brněnské Gay Parade.

Afghanistán i Tanečnice z Horní Lhoty 

První cenu kategorie Reportáž získal Michal Novotný.foto: ČTK/Michal Novotný

V kategorii reportáží zvítězil Michal Novotný se snímkem z ISAF v Afghanistánu, v kategorii Lidé, o nichž se mluví pak fotka Michala Krumhanzla, která zachytila prezidenta Václava Klause, jak předává cenu za záchranu lidského života Zlatý záchranářský kříž osmnáctileté mentálně postižené Adélce Strakové.

První cenu kategorie Lidé, o nichž se mluví získal za svou sérii snímků Michal Krumphanzl.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Ve sportovní oblasti byla nejvýše oceněna fotografie Joe Klamara z Afrického poháru národů ve fotbale ve Ghaně. V kategorii Každodenní život si 1. cenu odnesl Jakub Skokan s fotografií nazvanou Lukáš a v kategorii Portrét zvítězil snímek vojenských kuchařů od Martina Kollara.

Mezinárodní porota

Claude Andreini, fotograf, Belgie

Ruth Eichhorn, art director Geo, Německo

Adrian Evans, director Panos Pictures, Velká Británie

Kristian Feigelson, Sorbonne University, Francie

Amanda Hopkinson, kurátorka, režisérka, Velká Britanie

Péter Korniss, fotograf, poradní sbor WPP, Maďarsko

Sergej Maximišin, fotograf, Rusko

Grazia Neri, director Grazia Neri Agency, Itálie

Marian Pauer, publicista, Slovensko

Ellio Piazza, profesor Milano University, editor Fotografia, Itálie

Andrej Reiser, fotograf Bilderberg, ČR

Jiří Stivín, hudebník, filmař a fotograf, ČR

Nejlepší fotkou s tématem přírody a životního prostředí je podle poroty snímek Zoo v Moskvě od Hynka Glose a v kategorii Umění a zábava je to snímek Tanečnice z Horní Lhoty od Michala Čížka.

Reklama

Související témata:

Související články

Czech Press Photo vyhrála exekuce dítěte

Hlavní cenu v české fotožurnalistické soutěži Czech Press Photo 2007 získal reportér MF Dnes Dan Materna se snímkem Exekuce dítěte. Mezinárodní porota...

Výběr článků

Načítám