Hlavní obsah

České filmy se představí na festivalech v Benátkách a Torontu

Česká kinematografie bude mít v příštích týdnech své zastoupení na dvou významných světových filmových festivalech - v Benátkách a Torontu, oznámila Hedvika Petrželková z Českého filmového centra.

Foto: Film Europe

Z filmu Nina

Článek

„Na 74. ročník MFF v Benátkách (30. srpna – 9. září) putuje restaurovaná verze klasiky československé nové vlny – Formanova Černého Petra. Na tamním filmovém trhu Gap-Financing Market se představí dva české projekty ve vývoji: celovečerní film Žáby bez jazyka režisérky Miry Fornay a dokument Až přijde válka režiséra Jana Geberta,” uvedla.

První popisuje jeden den v životě pachatele domácího násilí, druhý pojednává o polovojenské skupině na Slovensku, která přijímá stovky dospívajících členů. Cíl skupiny je jednoduchý – vytvořit modelovou společnost a připravit se na konečný střet civilizací.

Dvaačtyřicátý festival v Torontu (7.–17. září) uvede v prestižní sekci Současná světová kinematografie rodinné drama Nina slovenského režiséra Juraje Lehotského. „Tato novinka, která měla světovou premiéru v Karlových Varech, byla natočena ve slovensko-české koprodukci s českým producentem Jiřím Konečným ze společnosti Endorfilm. Českou stopu nese i zahajovací švédský film, příběh tenisových rivalů Borga a McEnroea, natáčený z velké části na kurtech pražské Štvanice za účasti společnosti Sirena Film,” dodala Petrželková.

Současnou českou kinematografii a průmysl tam bude reprezentovat České filmové centrum ve společném stánku evropských zemí pod hlavičkou European Film Promotion.

Ponor do dětského světa

Lehotský se festivalu v Torontu účastnil už se svým debutem Slepé lásky (2008) a prvním hraným filmem Zázrak (2013). „Uvedení Niny si velmi vážím. Rád bych vyzdvihl český vklad – filmovou hudbu složil Aleš Březina a v Praze ji pod jeho vedením nahrálo Bennewitzovo kvarteto se zpěvačkou Kateřinou Zikmundovou. Ve studiu České televize vznikl kompletní zvukový mix filmu,” komentoval to producent Konečný.

Nina je citlivým ponorem do dětského světa konfrontovaného s dramaty dospělých. Hlavní hrdinkou je dvanáctiletá nadaná plavkyně, jejíž život a zažité jistoty se začnou hroutit v okamžiku, kdy se její rodiče rozhodnou rozejít.

Snímek Borg/McEnroe je příběhem tenisových rivalů odehrávající se ve Švédsku, Americe a Monaku. Trojlístek hvězdného obsazení filmu (Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason a Stellan Skarsgard) doplnila herečka českého původu Tuva Novotny, kterou režisér Janus Metz Pedersen obsadil do role Borgovy přítelkyně. V Česku se film natáčel loni v srpnu. Podpořil ho Státní fond kinematografie pobídkou téměř 11 miliónů korun, filmaři utratili v Česku 60 miliónů korun.

Podle producenta Pavla Mullera ze společnosti Sirena Film se na Štvanici natáčelo finále Wimbledonu z roku 1980. Český štáb měl 120 lidí, podíl zahraničních členů štábu byl, jako je u podobných koprodukcí, minimální, pouze kolem deseti lidí. „Zajímavostí je, že trenérem Shii LaBeoufa byl Martin Štěpánek, který v současnosti trénuje Tomáše Berdycha,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám