Hlavní obsah

Ceny Czech Grand Design jdou do finále

Právo, Kateřina Farná

Posedmé budou v pražském Stavovském divadle v sobotu 16. března udíleny výroční ceny Czech Grand Design 2012, které patří výjimečným počinům na poli produktového a grafického designu, módního návrhářství, šperku nebo fotografie. Své kategorie mají rovněž obchod, výrobce a objev, vyhlášena bude Cena veřejnosti i Síň slávy.

Foto: Archiv Czech Grand Design

Kategorie objev roku, Lukáš Jabůrek.

Článek

Ocenění pro laureáty tentokrát navrhli držitelé titulu Grand designér 2011 Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, kteří vymysleli zlaté špejle na cukrovou vatu. Do nejužšího finále vybrala odborná akademie kolekce skla a svítidel, nábytkové stavebnice, obuv, litinové nádobí, tištěné šperky nebo horolezecké cepíny.

Silná je kategorie Designér roku, kde se prosadili tvůrci mladší generace, kteří za sebou mají mezinárodní zkušenosti. Lucie Koldová a Dan Yeffet zaujali lavičkami Urban Islands, zrcadlem Iconic nebo lampou Versa, dvojice Jan Plecháč a Henry Wielgus navrhla kolekci Circles pro Cappellini a studio Koncern zase bodovalo s dětskou autosedačkou.

Foto: Archiv Czech Grand Design

Obchod roku Konsepti, výstava Patricie Urquioly v instalaci od Liběny Rochové.

Módním designérem roku se může stát Pavel Brejcha, Miro Sabo nebo Hana Zárubová. V kategorii Designér šperku odborníky oslovila nová značka Blueberries, designérka Janja Prokić a Markéta Richterová.

Na cenu Grafický designér byli do nejužších nominací vybráni Štěpán Malovec za grafické projekty pro UPM, umělecká skupina Okolo za grafické pojetí výstavy v krabici Light Sculptures a Studio Najbrt za redesign sítě restaurací Ambiente a knihu Naprej! Nominaci dostal i fotograf Adam Holý a v kategorii Objev roku byli nominováni Daniel Gonzalez, Eliška Kuchtová a Karel Matějka.

Výstava Czech Grand Design 2012 je k vidění do konce března v pražském Národním technickém muzeu. Záznam ceremoniálu odvysílá ČT 18. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám