Hlavní obsah

Cenám Elsa kralovaly pořady České televize

– PRAHA
Právo, Jana Perglerová

Televizní ceny Elsa, které letos poprvé udělili členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) v sobotním přímém přenosu České televize, si z pražské Lucerny odneslo třináct oceněných pořadů, inscenací a herců.

Článek

Nejúspěšnější z nich byl Bolek Polívka a jeho manéž a televizní drama PF 77 scenáristů Jeleny Mašíkové a Pavla Kohouta zasazené do sedmdesátých let, kdy vznikala Charta 77. Role byla napsána přímo pro herečku Vlastu Chramostovou.

Akademici vyhlásili také divácky nejúspěšnější televizní pořad podle údajů o sledovanosti od loňského září do konce letošního srpna. Zvítězil film Zdeňka Trošky Kameňák, který letošního 1. ledna shlédly na Nově tři milióny 874 tisíc diváků. Film ale sošku lvice Elsy nedostal.

Sestřička Elsa

"Elsa, sestra staršího a zkušenějšího filmového bratra Český lev chce na rozdíl od diváckých soutěží vyzvednout především kvalitu a upozornit na výjimečnost původní české tvorby," tvrdí předseda ČFTA Petr Vachler.

Chvályhodný záměr akademiků napoprvé nedopadl na jedničku. V kuloárech se po skončení přenosu přetřásalo, podle jakých kritérií byl vlastně ten který pořad do kategorie zařazen. Glanc večera nezachránili ani neokoukaní moderátoři Tomáš Matonoha a Marek Daniel, ani hvězdy Roman Šebrle, Aneta Langerová či Karel Gott, kteří spolu s dalšími předávali ceny.

Pochybnosti například vzbudil pořad Kinobox, kterého do kategorie magazín nominovala 26členná porota spolu s cykly Hledání ztraceného času a Mistři českého animovaného filmu.

Porotu tvořili akademici a mediální odborníci, například Vladimír Just, Stanislav Milota či předseda Petr Vachler. Ti vybírali z pořadů navržených přímo TV stanicemi, nezávislými producenty, členy poroty či doporučených prezídiem ČFTA. Právo hlasovat o konečných výsledcích měli všichni členové ČFTA, těch je kolem dvou set.

Akademici se tím, že u nich zvítězil Kinobox, postarali Vachlerovi o horké chvilky večera. Vachler coby akademik a zároveň scenárista a režisér přímého přenosu ČT, musel doběhnout z přenosového vozu převzít cenu, protože Kinobox je pořad, který vyrábí jeho společnost VAC-Vachler Art Company. 

Janeček:Chyběla mi konkurence

Přestože Česká televize v cenách dominovala, generální ředitel Jiří Janeček po přenosu úsměvem nehýřil. "Bylo to úžasný, ale chyběla mi konkurence," poznamenal. Nechtěl se však vyjadřovat ani k nominacím ani k vítězům. Z celkových 39 nominací  patřilo 35 pořadům ČT, tři získala Nova a jednu HBO.

Nova už předem ohlásila, že se předávání cen nezúčastní, protože jí vadí nevymezenost žánrových kategorií. [celá zpráva] Přesto však některé tváře Novy na večeru nechyběly. Kromě moderátora Zdeňka Podhůrského přišlo kompletní Tele tele, tedy Veronika Žilková se svými hereckými kolegy.

"Přenos Elsy ukázal, že kritéria nejsou jasně nastavena, chybí klíč pro hodnocení. Při vší úctě k akademikům mě vadí, že nezachytili televizní fenomén SuperStar, který nazvedl mediální scénu. Nechápu, proč jim to proteklo skrze prsty," řekl Právu v neděli generální ředitel Novy Petr Dvořák. "ČT vítězství přeji. Ale pro nás je důležitější, že vyhráváme u diváků, než to, jestli vyhrajeme u akademiků," dodal.

Televizní ceny Elsa 2004
PublicistikaUdálosti, komentářeČT
Diskusní pořadNa plovárněČT
DokumentCestománieČT
MagazínKinoboxČT
Zábavný pořadManéž Bolka PolívkyČT
ModerátorBolek PolívkaČT
Zahr. pořad hranýKonference ve WannseeHBO
Zahr. pořad nehranýBuena Vista Social ClubČT
Dramatická tvorbainscenace PF 77ČT
RežieJaroslav Brabecinscenace PF 77 - ČT
ScénářEduard Vernerfilm I ve smrti sami - ČT
HerecMiroslav Táborskýseriál Místo nahoře - ČT
HerečkaVlasta Chramostováinscenace PF 77 - ČT

Reklama

Související témata:

Související články

Televizních cen Elsa se Nova nezúčastní

První ročník televizních cen Elsa, které budou uděleny v přímém přenosu České televize v sobotu 30. října v pražské Lucerně, se musí obejít bez účasti pořadů...

Výběr článků

Načítám