Hlavní obsah

Část odborů Národního divadla chce, aby ministr vypsal konkurz na ředitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část odborářů Národního divadla zastupující především operu chce výběrové řízení na ředitele první české scény. Na tiskové konferenci řekli, že vyzývají stávajícího ředitele ND Jana Buriana, aby požádal ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o vyhlášení konkurzu na ředitele Národního divadla.

Foto: Lucie Levá

Ředitel ND Jan Burian

Článek

Odborové organizace Opery ND a Státní opery jsou od konce června ve stávkové pohotovosti. Jejím důvodem je mimo jiné jmenování uměleckého ředitele Opery ND a Státní opery Pera Boyea Hansena.

S problémy svých kolegů z Opery ND nechtějí být spojováni zástupci Činohry ND a Baletu ND. Odmítli prohlášení části odborů o krizi v celém Národním divadle.

Důvodem zahájení stávkové pohotovosti je také pozice ředitele ND Buriana, který podle nich v roce 2013 usedl do čela zlaté kapličky bez výběrového řízení a bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) mu mandát na dalších šest let rok před jeho skončením prodloužil. Staněk už dříve uvedl, že se tak rozhodl na základě doporučení garanční rady ND, která je jeho poradním orgánem. A jeden z jeho předchůdců Buriana vybral na základě výběru z několika oslovených osobností v době, kdy divadlo bylo bez ředitele.

Předseda ZO Unie - odborového svazu profesionálních zpěváků ND Jakub Hrubý dnes uvedl, že Burian po vyhlášení stávkové pohotovosti rozpoutal mediální kampaň, „jejímž účelem je marginalizovat důvody stávkové pohotovosti v ND a odvrátit pozornost od problematiky a problémů ND s ohledem na politickou situaci v tomto resortu”.

Hrubý také řekl, že Burian a jeho podřízení nejednají podle uzavřené kolektivní smlouvy. „Je to narušení sociálního smíru a jsou zde velké důvody k dalšímu jednání a případným protestům,” uvedl.

Norský divadelní režisér Per Boye Hansen se ujal funkce uměleckého ředitele Opery Národního divadla a Státní opery 1. srpna. Oznámení jeho nástupu vyvolalo už dříve kritiku odborových organizací zastupujících zaměstnance Opery ND a SO, mimo jiné údajně proto, že umělci neznají jeho koncepci. Uměleckou koncepci Hansena divadlo zveřejnilo už v únoru na svém webu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám