Hlavní obsah

Boyne o bratrovi, který se jmenuje Jessica

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irský prozaik John Boyne opět rozvířil hladinu literárního moře, a to knihou pro dospívající čtenáře s názvem Můj brácha se jmenuje Jessica (#booklab, přeložila Anežka Mann, 223 stran, 299 Kč).

Foto: #booklab

Obal knihy

Článek

Předtím oslovil svět ve více než padesáti jazycích bestsellerem Chlapec v pruhovaném pyžamu, příběhem z koncentračního tábora o síle přátelství mezi židovským chlapcem a stejně starým synem jeho velitele. Nyní si vybral také citlivé téma.

Mladík Jonas zjistil, že má vlastně tělo dívky Jessiky. Tak to řekl celé rodině, mladšímu bratrovi Samovi, který knihu vypráví, otci i mamince Deboře, jinak ministryni britské vlády. „Nemyslím si, že jsem tvůj bratr. Mám pocit, že jsem ve skutečnosti tvoje sestra,“ pravil k Samovi. Ten jeho novou identitu přijal a bránil ji proti všem.

Aby nikdo nebyl na pochybách, že jde o současný život, baví se Samovi spolužáci o Kate Middletonové, Davidu Beckhamovi i skupině Iron Maiden. Nutno však říci, že děj je hodně řídký. Snad největší plochu zabírají Samovy konflikty s jeho úhlavním školním nepřítelem Davidem Fuguem.

I ten se připojuje k těm, pro které je slovo transgender jako z jiné planety. Skutečnost, že se celá Samova rodina stěhuje s maminkou jako premiérkou do londýnské Downing Street, má jen podtrhnout naléhavost tématu.

John Boyne, patřící k nejvýznamnějším irským spisovatelům současnosti, v doslovu ke knize označuje za jeden z důvodů, proč píše, touhu zkoumat životy druhých.

Zároveň dodává, že když byl sám v Samově věku, začal si uvědomovat, že je gay. A ta představa ho děsila.

Byl to asi hlavní důvod pro vznik knihy. Nešlo tolik o to, napsat působivý román o vztazích mezi lidmi, ale osvětový výkřik pro kategorii čtenářů young adult.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám