Hlavní obsah

Bizarní Star Treky: Kirk měl potkat Ježíše i Kennedyho

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nové knize odhalují autoři Edward Gross a Mark A. Altman úsměvné momenty z dějin Star Treku a ze života jeho tvůrce Gena Roddenberryho, jehož začátky byly občas krušné.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Kirk

Článek

Publikace The Fifty-Year Mission: The Complete Uncensored, Unauthorized Oral History of Star Trek vyšla zatím v angličtině a popisuje mimo jiné nešťastné období, kdy skončil první seriál Star Trek (1969) a Roddenberry neměl co na práci.

Protože byl zaškatulkován jako sci-fi autor, televize s ním moc nechtěla spolupracovat a Hollywood ho zatím také nebral. Pokusy o další série (Genesis II a The Questor Tapes) byly studiem okamžitě ukončeny už ve fázi pilotu. Roddenberry začal vymýšlet celovečerní film, kde by se posádka vesmírné lodi setkala s falešným Ježíšem, a pak další, kde by zachránila prezidenta Keneddyho před smrtí.

Producent Jon Povill zavzpomínal, že scenárista už byl ze Star Treku úplně znechucený. „Chtěl dělat něco jiného... zoufale chtěl ukázat, že může dělat něco jiného než Star Trek. Řekl: Už mě to nezajímá, chci jít dál.“

Foto: Profimedia.cz

Star Trek

Sám Rodenberry jeho slova potvrzuje: „S mými sny to šlo z kopce, protože už jsem ani nemohl sehnat práci, když zrušili původní sérii. Zaškatulkovali mě jako sci-fi autora a někdy už jsem jen těžko splácel hypotéku.“

Pomoci se mu v sedmdesátých letech snažil i Paul McCartney, který po rozpadu Beatles založil Wings a docela se mu dařilo. Jako fanoušek Star Treku najal Roddenberryho, aby sepsal bláznivou sci-fi o kapelách z vesmíru, které se utkají v jakési soutěži. Scenárista na tom začal pracovat, ale nikdy se nic nenatočilo a nakonec na to všichni raději zapomněli. Byla to zjevně slátanina. „Gene se snažil uživit rodinu,“ dodala jeho asistentka Susan Sackettová.

Katolíci to nedovolili

Teprve v roce 1975 se studio Paramount rozhodlo, že by mohlo zainvestovat do celovečerního Star Treku. Gene napsal příběh, kde se objevuje záhadná bytost a několikrát se ptá Kirka: „Znáš mě?“ Pak se ukáže, že to má být Ježíš.

„Pravděpodobně by to způsobilo konec Star Treku kvůli konzervativním křesťanům... Gene to začal psát pro Paramount a dal to Barrymu Dillerovi, což byl oddaný katolík. Nebyla absolutně žádná šance, že by tohle odsouhlasil katolík,“ tvrdí Povill.

Ve scénáři dokonce byla i scéna, kde se mimozemšťan vypadající jako Ježíš s Kirkem pere. Kirk v podstatě mlátil pěstí Ježíše. Není divu, že Paramount scénář rezolutně odmítnul. V dalším nerealizovaném scénáři se na Enterprise dostal také Kennedy, Churchill a Hitler. Vedení studia to opět smetlo ze stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám