Hlavní obsah

Benátské rodinné vztahy hollywoodských hvězd

Právo, Iva Přívřelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po sedmi letech, během nichž se z benátského festivalu stala důležitá platforma pro oscarové kandidáty, nezahajoval italskou přehlídku americký film. Hollywoodské hvězdy ovšem přišly na řadu hned druhý den akce. Scarlett Johanssonová a Adam Driver přijeli s novou vztahovou tragikomedií Marriage Story, Brad Pitt s filozofickou sci-fi Ad Astra.

Foto: ČTK/AP

Brad Pitt na festivalu v Benátkách.

Článek

Příběh jednoho manželství Marriage Story okamžitě začal vzbuzovat oscarové předpovědi. Skvěle napsaný a zahraný snímek ukazuje, o co může festivalový program obohatit produkce online videotéky Netflix – a naopak. Až se v nabídce Netflixu film v prosinci objeví, mohla by ho už provázet reklama v podobě různých cen. Jeho tvůrce Noah Baumbach v něm dlouhodobý vztah zobrazuje s odzbrojující srdceryvností, humorem i přesvědčivou psychologií.

„Někdy si charakter a existenci nějakých věcí uvědomíte, až když přestanou fungovat, třeba když se vám zaseknou dveře. Proto jsem se rozhodl zkoumat manželství skrze rozvod,“ uvedl filmař na tiskové konferenci. On i jeho herci do příběhu v mnohém otiskli i sami sebe.

„Když mi Noah tu roli nabídl, zrovna jsem se sama rozváděla, což on nevěděl. Na té nabídce tak bylo něco osudového, hrát tuto roli na mě mělo docela katarzní účinek,“ svěřila se Scarlett Johanssonová.

Foto: ČTK/AP

Zlěva Laura Dernová, Adam Driver a Scarlett Johanssonová v Benátkách.

„Ten film se zrodil i z dlouhých nočních telefonátů a rozhovorů v restauracích. Díky tomu, že jsme o tom všem mezi sebou tak dlouho mluvili už před natáčením, mohli jsme se pak dostat do svých postav hlouběji, rychleji,“ doplnil Adam Driver.

I Brad Pitt, jenž veškeré oscarové zmínky, které na něj v Benátkách novináři valili, odmávl jako hru, v novince Ad Astra řeší rodinné vztahy. Konkrétně svého zmizelého otce, kterého chce najít ve vesmíru. Sci-fi, kterou v českých kinech uvidíme už 19. září, natočil James Gray, autor dramat Noc patří nám, Milenci nebo Ztracené město Z a fanoušek kinematografie 70. let.

Ta se odráží i v charakteru Pittovy postavy astronauta i ve vizuálu jeho novinky, jež míří k výšinám Solaris, ale úplně nestačí ani novějším sci-fi jako Interstellar nebo Gravitace. „Hrdinové skvělých filmů sedmdesátých let nebyli buď dobří, nebo špatní, byli prostě lidští,“ připomněl režisér.

Podle Pitta snímek přemýšlí nad obvyklým pojetím maskulinity. „Sám jsem vyrostl v době, kdy nás učili být silný, neukazovat slabost, chovat se s respektem. To má jistě hodnotu, ale také to vytváří bariéru, protože potlačujete bolest, hanbu. Ve filmu se ptáme, jestli pro nás existuje lepší definice. Když se otevřete, získáte lepší vztah ke svým milovaným a k sobě?“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám