Hlavní obsah

Arabský hip hop se blíží do Prahy

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hvězdy arabského východu 12. února vystoupí v pražském Cross Clubu. Patří mezi ně rapper iráckého původu Lowkeye a první dáma arabského hip hopu Shadia Mansour.

Foto: archiv, Novinky

Lowkey vystoupí v diskusi i na koncertě v Praze.

Článek

Koncertu bude předcházet promítání filmu Bil'in, má láska, dokumentujícího nenásilný odpor proti výstavbě takzvané separační bariéry ve vesnici poblíž izraelsko-palestinské hranice, a přednáška fotografa a novináře z Gazy, Majeda Abusalama.

Přednášky muzikantů a diskuse

Dále se bude konat přednáška Lowkeye a Shadii Mansour zakončená diskusí. Celou akci doplní již probíhající výstava brazilského karikaturisty Carlose Latuffa.

Film Bil'in, má láska (Bil'in Habibti)

Bil'inu, palestinské vesnici na Západním břehu Jordánu, hrozí, že přijde o polovinu své zemědělské půdy. Tu Izrael zabral za účelem výstavby nelegálních izraelských kolonií a takzvané separační bariéry. Obyvatelé vesnice se rozhodnou proti záboru své půdy protestovat.

Film odhaluje neobyčejné vztahy, které se vytvářejí mezi vesničany a Shaiem, režisérem filmu, který do Bil'inu přišel se skupinou izraelských mírových aktivistů. Film je dokumentem o zrodu nenásilného hnutí odporu proti okupaci ve vesnici, jež se od té doby stala jeho symbolem a zachycuje kreativní protest, násilí ze strany izraelské armády, roli izraelských a mezinárodních aktivistů, ale i obyčejné starosti všedního dne.

Lowkey

Lowkey je britský rapper iráckého původu, aktivní v protiválečném hnutí a v hnutí za ukončení okupace Palestiny. Kromě jiného absolvoval přednáškové turné s Normanem Finkelsteinem. Při cestě do Palestiny v roce 2009 byl izraelskými úřady zadržen na letišti v Tel Avivu a deportován zpět do Velké Británie.

Shadia Mansour

Shadia Mansour, přezdívaná první dámou arabského hip hopu, je zpěvačka palestinského původu narozená ve Velké Británii. Její hudba se zaměřuje na Blízký východ a na okupaci Palestiny, sama o ní říká, že je to hudební intifáda, hudební povstání.

Program

17–19 hodin - promítání filmu Bil'in Habibti (Bil'in, má láska)

19–20 hod. - přednáška – Majed Abusalama, aktivista a novinář z Gazy

20–21 hod. - přednáška – Lowkey a Shadia Mansour

od 21 diskuse s přednášejícími

23.30 koncert – Lowkey

0.30 koncert – Shadia Mansour

Do 20. února potrvá výstava karikaturisty Latuffa v kavárně Cross.

Shadia nedávno absolvovala turné po Západním břehu. Hovořit budou o roli hip hopu (a hudby a umění obecně) v odporu proti okupaci Palestiny, o roli mezinárodní komunity, hnutí za bojkot izraelské politiky apartheidu a společností profitujících z okupace, podělí se ale i o zkušenosti s organizováním efektivního a masového hnutí ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám