Hlavní obsah

Americký klavírista Jonathan Biss zahraje Schumanna i Beethovena

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký klavírista Jonathan Biss vystoupí na koncertě Pražské komorní filharmonie ve Dvořákově síni Rudolfina. Pátý koncert Orchestrálního cyklu se uskuteční ve středu večer.

Foto: Jamie Jung/PKF

Jonathan Biss

Článek

Na programu jsou skladby od Albana Berga, Roberta Schumanna a Ludwiga van Beethovena. Orchestr i vynikající sólista zahrají pod taktovkou uznávaného šéfdirigenta Pražské komorní filharmonie Jakuba Hrůši.

Dvaatřicetiletý klavírista se prosadil se svými recitály a orchestrálními vystoupeními v Severní Americe, Asii i Evropě. Kromě hudby vydal i eseje o Beethovenovi či Schumannovi.

„Dnes v jednadvacátém století je většina vizuálních stimulů a věcí, kterými jsme obklopeni, výrazně okázalejších než je klasická hudba ve své podstatě. V dnešní době je docela obtížné požadovat od publika v sále, aby se soustředilo čistě jen na poslech. Je to přirozené, ale osobnost umělce vlastně posluchačům ztěžuje, aby se při koncertě zcela ztratili v hudbě, kvůli které přišli. Je pro mě velmi důležité, že moje publikum se i přesto maximálně snaží pochopit a ocenit hudbu, kterou hraji. To považuji za podstatné,“ řekl Jonathan Biss serveru Musicweb-international.com.

Více na www.pkf.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám