Hlavní obsah

37 let čekalo album Smile skupiny Beach Boys na vydání

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brian Wilson nahrál v šedesátých letech nadčasový materiál. Trvalo ale plných třicet sedm let, než se album Smile americké skupiny Beach Boys dostalo k posluchačů. Původně mělo vyjít v roce 1967.

Foto: Milan Turek

Hromady sněhu na bedřichovském stadionu slouží jako cvičiště pro děti, sníh bude použit při úpravě tratě Jizerské padesátky.

Článek

Osud desky poznamenala napjatá rivalita mezi hudebními skupinami v půli šedesátých let. Na jedné straně stáli britští Beatles, konkrétně obě hlavní osobnosti John Lennon a Paul McCartney, na druhé pak američtí Beach Boys reprezentovaní právě Wilsonem. Soupeřili o podobné posluchače, ve svých zemích měli výsadní postavení.

Beatles vydali v roce 1966 album Revolver a Smile mělo být odpovědí na ně. Wilson si na něm dával velmi záležet, pozdržel první termín realizace kvůli tomu, že nebyl stoprocentně spokojen. Přidaly se k tomu ale jeho problémy s drogami a alkoholem, což vedlo k dramatickým názorovým střetům přímo ve skupině.

Na začátku roku vytiskla vydavatelská společnost Pet Sound 400 tisíc albových obalů a jeho podobu publikovala v odborných hudebních časopisech a na inzertních plochách. Novináři chodili za Wilsonem a jeho textařem Van Dykem Parksem do studia a sledovali alchymii, s jakou počin připravoval. Singl Good Vibrations se jako první v historii skupiny prodal ve vyšším nákladu než miliónovém a vstoupil současně do hitparád amerických i britských.

Ostatní členové Beach Boys ale album Smile nakonec odmítli, neboť měli pocit, že na něm dal Wilson příliš velký průchod svým výstřednostem a úspěchu Beatles by s ním nedosáhli.

Wilson na oplátku na dlouhý čas zmizel z hudební scény a jeho kapela zatím v inkriminovaném roce vydala počin Smiley Smile. Bylo na něm i několik písní ze Smile, ovšem v přijatelné středoproudé verzi. Z původní nahrávky se stal pirátský počin, který se dostával k hudebním fanouškům potajmu a velmi těžko.

Mnoho let se Wilsonova práce povalovala v archívu a dlouho nikoho nenapadlo s ní cokoli dělat. Teprve loni se skladatel po sérii koncertů ve Velké Británii, na nichž některé skladby z desky s úspěchem prezentoval, rozhodl k ní vrátit, dopiplat ji a nabídnou posluchačům. Realizaci dokončil na jaře 2004.

Byla to dobrá volba. Tradiční zvuk Beach Boys a šedesátých let vůbec je evidentní, ovšem letošní emise dokazuje, jak nadčasové dílo má autor na svědomí.

Třeba právě složité řízení osudu rozhodne o tom, že Smile bude skutečným kulturním klenotem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám