Hlavní obsah

Nadějní houslisté zamíří do Luhačovic

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již za pár dnů se vypraví do Luhačovic osmnáct mladých, talentovaných houslistů z celé republiky, aby se pracovně setkali s houslovým virtuózem Václavem Hudečkem. Od 1. srpna zde začíná Akademie – houslový maraton plný cvičení i koncertování s umělci zvučných jmen.

Foto: Archív pořadatele

Houslový virtuóz Václav Hudeček

Článek

Projekt je již po čtvrté rozdělen do dvou částí – edukativní a koncertní. V té první čeká studenty tvrdá práce pod vedením Václava Hudečka, za pomoci korepetitorů, významných klavíristů mladé generace Lukáše Klánského a Jaroslavy Pěchočové.

Koncertní část obsahuje devět koncertů, festival Svátky hudby v Luhačovicích má nabitý program. Jednak jsou to tři Absolventské koncerty, na nichž se postupně představí současní studenti. Ten nejlepší získá mistrovský nástroj postavený pro tuto příležitost mistrem Petrem Razcem z Lubů u Chebu a také možnost stát se součástí Adventních a Vánočních koncertů na turné Václava Hudečka.

Přijedou rovněž vítězové předchozích ročníků, jejichž jména již mají v hudebním světě své místo - Josef Špaček, Jan Mráček, Ivanka Kovalčíková. Mezi hosty bude skupina Čechomor, operní pěvci Petra a Rafael Alvarézovi, jeden z nejlepších českých varhaníků mladé generace Pavel Svoboda.

„Každý rok se snažíme připravit novinku, letos je to koncert na zámku Nový Světlov, kromě Luhačovických koncertních sálů to bude opět koncert v poutním kostele Narození Panny Marie ve Štípě, který nám loni učaroval svojí nádherou, akustikou a vynikajícími varhanami, rozhodli jsme se jej opět zařadit mezi koncertní místa,“ uvedla Miroslava Krumpolcová, ředitelka Sdružení V. Hudečka.

Za patnáct let existence prošlo Akademií na tři stovky studentů. Letos z velkého množství přihlášek vybral Václav Hudeček osmnáct talentovaných houslistů ve věku 13 – 23 let. Přijede jedenáct dívek a sedm chlapců z toho čtrnáct opakovaně a čtyři nováčci.

Projekt zaštítil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a za finančního přispění Zlínského kraje se uskuteční 1. – 13. srpna.

Ucelenější informace o programu a předprodeji vstupenek na  www.akademievhudecka.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám