Hlavní obsah

Elektronická smršť The Prodigy ukázala Praze svou sílu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní festival Electronic Beats přivezl prvně do České republiky akci elektronické taneční hudby na jeden zátah. Ve Veletržním paláci Národní galerie se tlačilo přes tisíc fanoušků. V prostoru budovy, kde se propojuje moderní umění s klasickým, se rozjela párty plná techna, zlomených beatů, hip-hopu, alternativních rytmů, zvuků vrtačky i romantického ženského zpěvu a uši drásajícího jekotu. To byl sobotní festival hudby, která bourá hranice.

Článek

Organizátoři vsadili na prolínání kapel s djskými sety, což se nakonec ukázalo jako dobře myšlený tah. Hudba duněla v jednom divokém proudu, který měnil směr podle toho, kdo právě hrál na pódiu. Ať to byla pohodová směs kytar a trip-hopu maďarských Yonderboi, chytlavý, různorodý mix zabalený do drum ´n´ bassu skupiny N.O.H.A. nebo palba ne příliš nápaditého syrového techna britské djské dvojce Slam.

Po jedenácté hodině začíná dav houstnout a vzduch se stává nedýchatelný a lepkavý. Po kratším setu mistra mixážních pultů Carla Craiga, se z kouře vynořili The Prodigy, bonbonek s hodně ostrou a palčivou chutí. Partička z Velké Británie, která si vydobyla slávu kontroverzními texty, začala hrát skoro na minutu přesně.

The Prodigy, drsní hoši, co rádi provokují

Zpěváci a performeři Keith Palmer alias Maxim s bíle pomalovaným obličejem a nečekaně slušně vypadající Keith Flint řádili na pódiu, dav skákal a tančil s nimi. Rozbalili koncert hitovkou Breathe. Tu a tam utrousili peprnější nadávku a fanouškům za jejich nadšení věnovali zdvižený ukazováček. Jak jinak. Dav na to reagoval stejně. Před rudým pentagramem udává tempo klávesista Liam Howlett a Maxim vyzývá rozdivočené fanoušky: "Cítíte se dobře?"

Prostorem se žene akusticko-elektronická smršť, drásavý zpěv i řev. Následuje jeden hit za druhým Fire, Voodoo People, Firestarter, některé songy zní v originální verzi, jiné jsou zremixované, kdy pobělený Maxim akčně rapuje "Czech Rapublic People..." Po čtyřiceti minutách je energii sršící show náhle konec. Fanoušci se s tím nehodlají smířit, šílí a skandují. Chtějí víc. Nezazněly přece vyhlášené songy jako Poison či brutální Smack My Bitch Up.

Následuje skoro půl hodinový přídavek i s reggae bonusem. Kultovní provokatéři pak s Díky opět mizí v tmavém kouři. Vydařená taneční jízda neskončila, tančilo se až do ranních hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám