Hlavní obsah

Prestižní Bookerovu cenu získala indická spisovatelka

Právo, ČTK, cg,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní britskou literární Man Bookerovu cenu pro rok 2006 získala v úterý za ságu The Inheritance of Loss (Dědictví ztráty) pětatřicetiletá indická spisovatelka Kiran Desaiová.

Článek

Patřila do šestice spisovatelů v úzké nominaci na cenu, jejíž součástí je i 50 tisíc liber (přes dva milióny Kč) pro vítěze. Favoritkou byla podle agentury AP Velšanka Sarah Watersová s románem The Night Watch (Noční hlídka), milostným příběhem z doby druhé světové války. Desaiová je dcerou slavné britské spisovatelky Anity Desaiové, která byla na Man Bookerovu cenu nominována třikrát.

Cena pro anglicky psanou literaturu je vyhlašována od roku 1969 a je omezena na spisovatele z Británie, Irska a britského Společenství, což vyřazuje díla vzniklá v USA nebo psaná v jiných jazycích. Vítězka upozornila, že za velkou část svého úspěchu vděčí právě matce. "Psala jsem to v její přítomnosti, za jejího svědectví a s její laskavostí," poznamenala šťastná autorka románu, který se odehrává na několika kontinentech od Himálaje po New York. Kiran Desainová se narodila 3. září 1971 v Indii, ve čtrnácti letech však s rodiči přesídlila do Británie, kde prožila jeden rok.

Potom se rodina stěhovala do USA, kde Kiran studovala na několika vysokých školách. Desaiová je stále studentkou tvůrčího psaní na Columbia University v USA. O jejím prvním románu Hullabaloo in the Guava Orchard (Povyk v guávovém sadě, 1988) se pochvalně vyjádřil i Salman Rushdie. Desaiová za něj získala Cenu Betty Traskové, udílenou nejlepšímu románu od autora pocházejícícho ze zemí Commonwealthu.

The Inheritance of Loss je její druhou prózou. Porota se údajně radila dvě hodiny, než se dokázala rozhodnout. Dílo všichni členové ocenili jako "vynikající román lidské velkomyslnosti a moudrosti, komické něžnosti a mocné politické naléhavosti". Desaiová se vyznačuje tím, že si je vědoma anglo-indického dědictví, ale je zároveň průkopnická, zdůraznila předsedkyně poroty Hermione Leeová.

Reklama

Výběr článků

Načítám