Hlavní obsah

Deep Purple hráli Okolo Frýdku cestička

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zpěváku Robertu Plantovi, který letos v červenci svou mimořádnou hlasovou kondicí doslova ohromil návštěvníky festivalu Colours of Ostrava, se moravskoslezská metropole v neděli těšila z návštěvy dalších, neméně významných praotců britského hardrocku.

Článek

Skupina Deep Purple se v Ostravě zastavila už potřetí, tentokrát v rámci již končícího turné k albu Rapture of the Deep. Program koncertu tomu ale příliš neodpovídal a spíše se zdálo, jakoby skupina již zahájila turné na počest svých čtyřicátých narozenin, které oslaví už za necelé dva roky.

Narozdíl od koncertu v roce 1996, který byl postaven hlavně na tehdy aktuálním albu Purpendicular, se totiž tentokrát skupina překvapivě ohlížela hlavně do minulosti. Z nového alba slyšelo 7,5 tisíc nadšených ostravských fanoušků jen dvě skladby. A tak si na své přišli hlavně pamětníci z řad čtyřicátníků až padesátníků, kterých na koncertě bylo požehnaně. S výjimkou Child in Time zazněly snad všechny největší hity kapely, včetně Smoke on The Water, Strange Kind of Woman, Black Night, Into the Fire a dokonce i Hush z roku 1968.

Opravdovým bonbónkem byla sólová exhibice klávesisty Dona Aireyho, který citace z hudební klasiky uzavřel svižnou lidovkou Okolo Frýdku cestička. Legendární Ian Gillan ve svých jedenašedesáti už pochopitelně nezpívá jako v roce 1970, kdy jeho příchod vyšvihl dosud průměrnou kapelu nahoru. To jistě neznamená, že by snad dnes zpíval špatně, přesto se ale nelze zbavit dojmu, že ostravský koncert byl nejpozoruhodnější z pamětnického hlediska.

Deep Purple zvítězili se skladbou Smoke on the Water v anketě o nejlepší riff, ve které hlasovalo přes 11000 lidí. Podrobnosti zde.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám