Hlavní obsah

Velká nuda v Supermanově světě

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superman se vrací po téměř dvaceti letech. Muž z ocele přilétá v jiném hereckém obsazení, i když ve stejném filmovém stylu. Pokouší se nás přesvědčit, že tato ikona populární kultury tu má ještě své místo. Ale příliš se mu to nedaří.

Článek

Pět let trvalo Kal-Elovi, známému na planetě Zemi jako Superman, než se vrátil ze své cesty k planetě Krypton, kde našel pouze trosky ztracené domoviny. Divákovi ale bude trvat pouze pět minut, než si uvědomí, že tvůrci se snaží především oživit kouzlo a popularitu prvních filmových Supermanů s Christopherem Reevem z přelomu 80. let.

Vzkříšení Supermanovo

Sledujeme, jak ocelový muž v podání Brandona Routha, který nahradil tohoto zesnulého herce, znovu přistane na Kentově farmě. Režisér Bryan Singer a scenáristé Michael Dougherty a Dan Harris využili starý tklivý monolog z jedničky, s nímž otec Jor-El v podání Marlona Branda kdysi poslal malého Supermana v plenkách na zem. Otázka zůstává, bude-li to lidi podruhé bavit.

Dvouapůlhodinový film samozřejmě nabízí o něco víc tříštícího se skla, padajícího železa a napínavých situací, v kterých lítá uhlazený chlapík s elegantně vlajícím pláštěm než před dvaceti lety. Hrdina, který v civilu vystupuje jako plachý a neohrabaný novinář Clark Kent, čelí ale opět dvěma výzvám. Musí zachránit svět před starým známým zloduchem Lexem Lutherem (tentokrát Kevin Spacey) a zároveň se vyrovnat s tím, že jeho krásná kolegyně z práce a láska Lois Laneová (Kate Bosworthová) si našla snoubence Richarda (James Marsden). S ním dokonce vychovává dítě!

Náplň práce Supermana zůstala pěknou dřinou, která je odměněna nadšením všech okolo tleskajících. Přeslazený patos hrdiny bránícího dobro začne být nabubřelý a hloupý - zvlášť když mu aplauduje celý stadión, jako by ocelový spasitel rozhodl finále šampionátu ve fotbale. Nad Kentovými čísly a "góly" ale začneme pochybovat, když pokračování přes 70 let staré pohádky má vážné slabiny už v pohádkové logice.

Supermanovštější než samotný Superman

Je s podivem, že se Luther snaží potopit severoamerický kontinent pod vodu, aby se zmocnil světa, když by bylo taktičtější nejbohatší zemi, Spojené státy, ovládnout. Když ukradne Supermanův krystal, pronikne během pár hodin do základů vesmírného vědění, což přitom Kentovi kdysi trvalo dvanáct let. A nakonec postrádá logiku fakt, že Superman vynese obří skálu z kryptonitu až do vesmíru, ačkoliv mu tento kámen bere všechnu jeho sílu.

Stejně zázračná je podoba Brandona Routha, který se stal novým představitelem ocelového hrdiny, s Christopherem Reevem. Neumí příliš hrát, ani se prát, když přijde o ocelové svaly, zato jeho maska uhlazeného hrdiny z amerického středozápadu je "supermanovštější než samotný Superman".

Když i jeho herecká partnerka Kate Bosworthová se v roli Lois Laneové snaživě topí, aniž by ji zachránil režisér, malér je na světě. Hlavní herecká dvojice je nudná a zlodušský koncert Kevina Spaceyho jako cynického padoucha působí dojmem klubu intelektuálních samouků a blouznivců, když se třeba sám srovnává s Prométheem. Návrat se Supermanovi příliš nepovedl, když ani akčnost ničím nevyniká. Nakonec i zásadní zvrat, kdy ocelový muž na vše nestačí a musí si nechat pomoct od snoubence své milé, vyzněl jako telenovela ze skautského prostředí ochránců přírody.

Superman se vrací

USA (2006), 154 min.

Režie: Bryan Singer, scénář: Michael Dougherty, Dan Harris, hrají: Brandon Routh, Kate Bosworthová, Kevin Spacey, James Marsden, Frank Langella, Eva Marie Saint, Parker Posey, Sam Huntington  

Reklama

Související témata:

Související články

Superman není gay, řekl režisér

Režisér snímku Superman se vrací, Bryan Singer, rázně odmítl veškeré spekulace o tom, že v jeho zpracování je superhrdina homosexuál.

Výběr článků

Načítám