Hlavní obsah

Filmovka: Božena Němcová má německou reklamu na vložky

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Tradiční Letní filmová škola už fičí do druhé poloviny. Lidí je o dobrou tisícovku méně než loni a ti, kteří přijeli do Uherského Hradiště na jeden dlouhý mejdan, se už pořádně vykalili a po večerech z hradišťských parků ani moc nekřičí. Ti skuteční filmoví nadšenci mají nyní klid chodit do kina, například na kanadskou kinematografii, která tu má retrospektivu.

Článek

Kdo tady stále občas řve, je recesivní Sbor sv. Pluka, zvaný v kuloárech nezmar. Pokud se vám bude u piva zdát, že před vámi křepčí Mick Jagger převlečený za motorkáře, tak je to zpívající profesor Honza Gajdošík v šátku, který bojuje o posluchače, ne-li o cenu Zlatý Ámos. Mimochodem vydali už tři CD s přezpívanými písničkami od kapel Rolling Stones, The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd. Jejich produkci naleznete tady.

V zákulisí se stále dokola mluví o filmu A touto nocí nevidím ani jednu hvězdu, v němž si německá filmařka Dagmar Knöpfelová dovolila vytvořit svou verzi Boženy Němcové. Protože ji vidí jako tragickou postavu, nechybí tam ani skutečná krev. Podle někoho je snímek vylhaný, hloupý, podle jiných zajímavě oproštěný od českých klišé. Všechny triumfoval básník Miroslav Topinka, když snímek přirovnal k reklamě na vložky - tedy morbidní. Neboť umírající Němcová tam nejde na tenis, ani na koupák, aby se u toho cítila bezpečně - ale jsme svědky děsivého krvotoku. Byla na konci života hodně nemocná. Ti, kteří jsou na takové prasárny zvědaví, se mohou podívat na oficiální fotogalerii k filmu.

Ovšem budou zklamaní, protože tam uvidí spíš to, jak si Němka představuje Němcovou a jak je Knöpfelová posedlá ne sexem, ale emancipovanou ženou 19. století.

Kanaďani v Hradišti

Do Hradiště dorazili první Kanaďani, kteří zde uvedou zajímavou retrospektivu kanadského filmu. Tím prvním byl Denis Chouinard, který ve svém starém filmu Clandestins ukazuje, jak lze bez papírů přejet Atlantik do zaslíbené Kanady - na lodi v kontejneru plné šroubků a matic. Má to ale jeden háček, pokud na vás posádka přijde, vysadí vás ihned na širém oceánu. Za každého černého pasažéra totiž musí kapitáni nákladových lidí zaplatit deset tisíc dolarů kanadským úřadům. Tedy gumové čluny jsou o dost levnější.

Má ho malýho

Bizarní událostí letošní filmovky bylo vůbec první uvedení nového českého filmu Mezi námi přáteli, který natočil debutující režisér Vlado Štancel. Námětem jsou starosti mladého muže, který se trápí tím, že má malý penis, v hlavních rolí se objevili Jan Přeučil a Dalibor Gondík.

Nízko rozpočtová a značně televizně natočená horká novinka české kinematografie ukazuje, jaké starosti mají někteří naši filmaři. "Kolem třinácti, šestnácti let je toto téma žhavé, ale setkal jsem se s lidmi, kteří podobný problém řeší i v dospělejším věku," uvedl v Hradišti režisér. Tak nezbývá než našemu filmu i filmařům popřát větší penisy a také lepší filmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám