Hlavní obsah

Kelarová chystá romský ferstival na hradě Svojanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebnice Ida Kelarová zorganizovala festival Gypsy Celebration na hradě Svojanově na Svitavsku. Od čtvrtka se tam koná řada koncertů, přednášek, promítání filmů a diskusí. Zájemci si mohou vyzkoušet zpěv a tanec při workshopech.

Článek

"Zveme vás, abyste přijeli a prožili s námi oslavu našich písní a tance, oslavu připomínající sílu a kulturu našich romských přátel, umělců, zpěváků a tanečníků," uvádí Kelarová na svých internetových stránkách www.kelarova.com , kde je i podrobný program festivalu.

Každý večer vystoupí nejméně deset umělců či souborů. Čtvrtek patří nastupující romské generaci, v pátek oficiálně zahájí festival Kelarová s kapelou Romano Rat a pěveckým sborem Apsora, zahrají skupiny Kale, Bengas či Therne Čave. V sobotu se návštěvníci mohou těšit na romský jazz a pop prezentovaný slovenským jazzmanem Ondrou Krajňákem, Milo Suchomelem nebo skupinou Holub Ansambl, funkovou oblast zastoupí Jožka Fečo a Conection, latinskoamerický styl Gitans.

Nebudou chybět ani Věra Gondolánová či Deziderius Dužda. V neděli se Svojanov rozezní tradiční romskou hudbou hranou Romskou cimbálovou kapelou Pištu Bertóka, pražským souborem Gitan nebo náchodskou skupinou Čilágos. Kelarová rovněž pořádá během festivalu hudební a taneční workshopy pro veřejnost, cena včetně ubytování, snídaně a festivalového programu činí 8400 korun. Sedm dní se bude také na Svojanově konat mezinárodní dětský tábor pro vybrané talentované romské děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám