Hlavní obsah

Ve velkoměstech se brzy dočkají jenom digitálního vysílání

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praha, Brno a Ostrava by seměla stát prvními městy České republiky, kde by již 1. září příštího roku mohlo skončit současné analogové televizní vysílání a diváci by chytali pouze digitální vysílání prostřednictvím set-top boxů, televizorů se zabudovaným digitálním příjem, kabelovou televizí nebo satelitním příjmem.

Článek

Požaduje to Asociace digitálních televizí (ADT), jejímiž zakládajícími členy jsou první držitelé licencí k provozování digitálního TV vysílání, konkrétně TV Barrandov, Febio TV, Óčko, TV Pohoda, RTA a Z 1.

Z těchto šesti provozovatelů digitálně vysílá pouze Óčko, ostatní se chystají spustit ke konci letošního, nebo začátkem příštího roku. Předsedou ADT, která se ve středu poprvé představila novinářům, se stal generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

"Jedním z cílů činnosti ADT je pomoci co nejvíce urychlit převod z analogového na digitální televizní vysílání. Proto nejsme spokojeni se současný verzemi  technického plánu přechodu, který zpracovává Český telekomunikační úřad. Termíny v něm navržené považujeme za nepřijatelné a pro nové začínající televize dokonce za smrtelné. Chceme urychlit vypínání analogového vysílání a jestliže začneme s vypínáním v českých a moravských velkoměstech, rozhýbeme konečně trh s prodejem set-top boxů," píše se ve vyjádření ADT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám