Hlavní obsah

Nálet bubeníků zahájí festival na pražských ostrovech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek začíná hudební festival United Islands Of Prague, na němž se představí na 120 kapel. První koncerty se odehrají na Střeleckém ostrově, kde bude znít world music a etno. Na rock, na červené Branické louce a blues a jazz na Modrém ostrovu dojde až příští týden.

Článek

V pátek se hrát začne už od 17:15, kdy vystoupí skupina Camael spojující moravský folklór s komorní hudbou. Hlavní atrakcí bude ale Nálet bubeníků, tedy speciální festivalová podoba oblíbeného Sletu bubeníků, jenž předloni zahajoval už první ročník ostrovů. V obsazení se objeví David Koller, Milan Cais z Tata Bojs, percussionista Miloš Vacík nebo experimentující Alan Vitouš. Chybět nebude ani hráč na australské didgeridoo Ondřej Smeykal nebo japonský host Yumiko. S kapelou si budou moci zahrát všichni, kdož přinesou na Střelecký ostrov nějaký bicí nástroj.

Večer zakončí Čankišou, kteří loni zaujali i v Pákistánu a jsou ovlivnění súfistickými zpěváky stylu qawali. [celá zpráva]

V sobotu vystoupí na festivalu vynikající romský kytarista Harri Stojka se svou rakouskou skupinou Gypsy Soul. Ještě před ním se na pódiu objeví kromě ruské Ethniky spojující ruskou tradici s rockem a funky, například Jablkoň, slovenské Slniečko nebo Mooberg Ensemble.

Keltské hudbě patří neděle

Nejnabitější je nedělní program, kdy vstoupí dvě jména spojená se slovutým Afro Celt Sound Systemem, jeho zpěvák Iarla O´Lionáird a dudák a  hráč na píšťaly a flétny Michael McGoldrick.

McGodrick se zaměřuje na adaptace irské a skotské tradiční hudby, i když na posledním albu Wired se představil i jako autor vlastních skladeb.  Do Prahy přijede se svými kamarády ze skupiny Flook. Přestože Iarla O´ Lionáird hraje s velmi moderně znějícím Afro Celt Sound Systemem, v sólových projektech a ve svém pěveckém projevu se drží tradice a starého stylu. V Praze už hrál pře několika lety na WOMADu a hostoval také s Čechomorem, na jehož album Co sa stalo nového také zpívá. Právě on si vyžádal, aby před ním vystoupil Čechomor.

Zajímavé bude ale také odpolední vystoupení brazilského akordeonisty Renata Borghettiho, který se pohybuje na hranicích tanga a brazilské lidové hudby.  Na scéně se však představí i Jíří Schmitzer.

Od soboty se až do úterý také bude hrát od 15. do 18. hodin na pódiu na Palackého náměstí, kde se představí nejzajímavějších z 221 kapely, které se zúčastnily soutěže United Islands of Talents.

Reklama

Související témata:

Související články

Do EU s Gipsy Kings a Levellers

Od čtvrtečního večera až do neděle se v Praze uskuteční festival United Islands Of Prague, vůbec největší hudební festival pod širým nebem, který bude v České...

Výběr článků

Načítám