Hlavní obsah

Do EU s Gipsy Kings a Levellers

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od čtvrtečního večera až do neděle se v Praze uskuteční festival United Islands Of Prague, vůbec největší hudební festival pod širým nebem, který bude v České republice. Na deseti pražských ostrovech a v patnácti klubech vystoupí na 140 kapel a 15 DJů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Plnění úkolů letošního 8.ročníku v disciplínách TFA si vyžádalo hodně fyzických sil soutěžících, kdy věk se stal hranicí zdolání těžkých břemen.

Článek

Hlavní hvězdou jsou francouzští Gipsy Kings, jejichž vystoupení v neděli v T-Mobile aréně uzavře festival. Chybět však nebudou ani další - od finských Leningradských kovbojů, přes britské umělce, jazzového saxofonistu Courtneye Pinea, DJe Lucase Slatera a skupinu Levellers až po hvězdy world music Mercedes Peon ze Španělska a Kristi Stassinopoulou z Řecka.

EU není jen politika

"Chtěli jsme udělat festival moderní hudby, který jde napříč žánry, aby jej ocenili všichni obyvatelé Prahy," uvedl za jednoho z pořadatelů, agenturu Joe´s Garage, David Gaydečka. Proto kromě rocku, funku a taneční huby, jimž budou patřit Císařský ostrov, Císařská louka, Libeňský ostrov a Stromovka, zazní též folk, world music nebo dechovka. Vstupné na jednotlivé ostrovy činí symbolické 1 euro, tedy 33 korun. Dražší je pouze koncert Gypsy Kings, na který se prodávají lístky v cenách 450 a 550 korun. "Nízké vstupné umožní navštívit koncerty i sociálně slabším vrstvám, studentům a rodinám s dětmi," dodal Gaydečka.

Přestože se festival koná k rozšíření Unie, žádné oslavy se přitom pořádat nebudou. Marek Hlavica z druhé agentury JVJ produkce uvedl proč: "Za prvé se bude konat mnoho podobných, kterým bychom nemohli konkurovat, jako je koncert na Staroměstském náměstí nebo ohňostroj. Za druhé chceme ukázat, že EU nepředstavují jen Evropský parlament nebo banky, ale má také příjemnější aspekty, o nichž v médiích neslýcháme."

Obavy, že by snad některá z kapel odmítala vstup, pořadatelé nemají: "Neptali jsme se jich na to, ale předpokládáme, že se k účasti připojili s vědomím, že vstup do EU podporují." Projevů nesouhlasu se neobávají: "Muzikanti možná tolik politický aspekt akce nevnímají."

Festival stále rostl

Přestože vstupné je velmi přijatelné, United Islands of Prague, jejichž rozpočet je v řádech desítek miliónů korun, se obešly bez finanční podpory od státu i magistrátu. "Jde o akci soukromých subjektů," uvedl Hlavica a dodal, že většinu nákladů pokryli velcí sponzoři. Podle Gaydečky hlavní město přispělo alespoň nepřímo: "Nezpoplatnilo služby, které si mohlo nechat zaplatit."

Přesto se k festivalu připojili i politici: záštitu nad ním převzali ministr zahraničí Cyril Svoboda a pražský primátor Pavel Bém, který ve čtvrtek v 19 hodin na Střeleckém ostrově akci zahájí. Poslanec Jan Zahradil zaštítil koncert Spiritualized v Akropoli s hiphopovým programem na Rohanském ostrově. "Oslovil nás sám," uvedl David Gaydečka a dodal: "je příznivce taneční rockové muziky a navštěvuje hodně koncertů. Potkali jsme se na vystoupení Living Colour."

Hlavica připomněl, že program festivalu se dlouho vyvíjel. "Původně jsme chtěli uspořádat koncert Gypsy Kings, kteří navzdory několika pokusům u nás ještě nevystoupili. Pak jsme hledali kapely, které by hrály před nimi, až se akce rozrostla."

Spolu s Gaydečkou, který byl iniciátorem tak velkého festivalu, nyní doufají, že přijde dostatečný počet návštěvníků. Ten by totiž mohl zajistit, aby se festival za rok nebo za dva mohl zopakovat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám