Hlavní obsah

Filmaři a internetové firmy se dohodli na šíření filmů online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významní evropští výrobci a distributoři filmů a přední provozovatelé širokopásmového internetu se dohodli na zásadách, jak šířit filmy online a zároveň bojovat proti pirátským kopiím. Chartu, kterou připravila Evropská komise, schválili jejich zástupci v úterý během filmového festivalu v Cannes, uvedla ve čtvrtek EK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi 18 firmami byli velikáni jako Time Warner, BBC, Vivendi, France Telecom, EMI Music, Gaumont, Telecom Italia či Tiscali; další se chystají připojit. Komisařka Viviane Redingová řekla, že charta představuje mílový krok k regulaci šíření filmů po internetu. "Podstatně rozšíří nabídku evropských filmů a usnadní jejich oběh v evropském i světovém měřítku, stane se inspirací pro jakoukoli příští regulační iniciativu komise," uvedla.

Filmové a televizní společnosti, stejně jako obchodníci s DVD nahrávkami si trpce stěžují na obrovské ztráty způsobované ilegálním stahováním filmů z internetu, které umožňuje šířící se širokopásmové připojení. Nyní se filmaři i provozovatelé internetu zavázali, že budou vyvíjet technologie na ochranu copyrightu, spolupracovat při boji s piráty, a zároveň zajišťovat divákům širokou nabídku a pohodlné placené služby.

Komisi jde o to, aby se výrobci a distributoři filmů nebáli nabízet svá díla online, ale aby je mohli naopak tímto způsobem dobře prodávat. Nabádá správce serverů, aby nepropagovali možnosti pirátského kopírování. Uznává, že charta má zatím jen symbolický význam, považuje ji však za podnět pro konkrétní kroky, které přinesou hmatatelné výsledky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám