Hlavní obsah

Balady legendárního Nicka Cavea se rozezní v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Australský zpěvák, skladatel, ale i herec a spisovatel Nick Cave vystoupí 30. září v Kongresovém centru Praha. Spolu s ním se představí i někteří bývalí členové kapely The Bad Seeds - Warren Ellis, Martyn P. Casey a Jim Sclavunos. Zakoncertují v rámci Solo Tour.

Článek

Nick Cave je postava hudební scény vskutku výjimečná. Začínal kdesi na australském venkově, prošel drogovou zkušeností, žil v londýnských squatech i v berlínském Kreuzbergu. Z jeho songů tryskají jeho životní peripetie a zkušenosti, jeho svérázná osobnost se odráží v nenapodobitelném pěveckém výrazu.

S první kapelou The Boys Next Door se nechali naprosto pohltit punkovým stylem. Jejich první deska prorazila a kapela začala mít v Austrálii úspěch, který si spolehlivě ničili svým svojským chováním a vandalismem. Po několika problémech se přesunuli do Velké Británie, kde vystupovali jako The Birthday Party a hráli divoký post punk. Moc se jim nedařilo, tak se vrátili zpět do Melbourne. Tam dlouho nezůstali. Západní Berlín ho uchvátil natolik, že se sem okamžitě přestěhoval a po osudovém setkání s berlínským kytaristou Blixou Bargeldem založil kapelu Nick Cave And The Bad Seeds, se kterou prorazil.

Po řadě nezdarů, prohlubující se heroinové závislosti a nezájmu kritiky se Cave s albem Tender Pray (1988) prosadil i u širších posluchačských vrstev. Od drsně nervních songů se přesunul k poloze, která mu nejvíc sedí: ke klavíru a melancholickým baladám. Jeho největším hitem, kterým zboural světové hitparády, je bezesporu Where The Wild Roses Grow, který nazpíval s australskou zpěvačkou Kylie Minogue.

Kromě zpěvu se prosadil i ve filmu: zahrál si ve snímku Wima Wenderse Nebe nad Berlínem. Naposledy vydal soundtrack k filmu The Proposition, ke kterému napsal i scénář. Více informací na www.nickcaveandthebadseeds.com.

Nick Cave se naposledy objevil v České republice loni na festivalu Love Planet. Vstupenky do Kongresového centra Praha budou stát  200, 650, 990, 1350, 1750 a 1950 Kč.

Anketa

Půjdete na koncert Nicka Cavea?
Ano, určitě.
55,8 %
Ne, nepůjdu.
29 %
Nevím.
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

Reklama

Související články

Víra a lásky Nicka Cavea na dvou CD

Zpěvák, skladatel, herec a spisovatel Nick Cave vydává nové dvojalbum Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus. Přestože je každé jiné, ukazují, že autor je v dobré...

Nick Cave v Táboře a další festivaly

V pátek ve 14:00 hod. začíná dvoudenní festival Love Planet v Čapkově dvoře u Tábora. Vystoupí na něm spousta zahraničních hostů, například Nick Cave &...

Výběr článků

Načítám