Hlavní obsah

Tak to chodí: Praha, Londýn, Liberec

Právo, Pavel Šrut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima mě nechává chladným. Za celý ten půlrok, co trvá, jsem na rozdíl od svých sloupkařských kolegů nepocítil sebemenší potřebu se k ní nějak vyjádřit. Ale teď už to zařvu naplno: Z týhle zimy by jeden vyrost!

Článek

Přírodo, promiň, nechci se ti plést do tvého nezáviděníhodného řemesla, které ti stejně kazíme, jak můžeme. Zvolal jsem to jen proto, že jsem potřeboval oslí můstek. Chci se tu totiž zmínit o akci Rosteme s knihou.   Přišel s ní tým (převážně dámský), který se stará o Svět knihy a také o propagaci českých knih na veletrzích v Lipsku, ve Frankfurtu nad Mohanem aj. Bývá tam narváno školními výpravami a lidmi, co čtou, a lidmi, co píšou.

Je to tak, já to viděl. Minulý čtvrtek i v Liberci, kde se plno dětí školou povinných rojilo kolem knih a různí spisovatelé a ilustrátoři tam také chodili, seděli, předčítali nebo čekali na vyhlášení nominací Zlaté stuhy (to je taková dlouhodobá, doposavad zdařile ututlávaná výroční cena za knihy pro děti), po níž následoval raut pořádaný primátorem města. Tak už to v Liberci pár let chodí.

A teď zpět do Prahy s odbočkou přes Londýn. Pražský primátor má, chápu, plno jiných mnohem důležitějších starostí, zvláště teď před volbami. Jenže být primátorem města Londýna také není žádná zašívárna - a přece podporuje britskou variantu "rosteme s knihou". Tam jde třeba o program nazvaný Přiveďte spisovatele do škol, řízený komisí Booktrust. A londýnský starosta také nedávno zaštítil, tj. zaplatil, vydání kapesního literárního bedekru, který je k dostání zdarma ve všech stanicích podzemní dráhy.

Zatímco v našich průvodcích se lze dočíst jen, kde je Švejkova hospoda U kalicha a (možná) pivnice U tygra, v níž sedával Bohumil Hrabal, v tom londýnském bedekru najdete úplnou literárně geografickou mapku Londýna se všemi důležitými místy a bydlišti spisovatelů, dramatiků a básníků od Shakespeara přes Dickense, Dylana Thomase až třeba k Nicku Hornbymu a J. K. Rowlingové.

Není to tak špatný nápad, že? Ale na nikoho netlačím, klidně to počká, třeba až oschnou meze, oschnou-li.

A když ani potom, taky se svět knihy nezboří. Vždyť... tak to chodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám