Hlavní obsah

Slavný spisovatel Doctorow slaví 75. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako odpůrce desatera poznala pětasedmdesátníka Edgara Lawrence Doctorowa v roce 1997 Praha, kde se zúčastnil Festivalu spisovatelů. V pátek slaví autor slavného Ragtimu pětasedmdesátiny.

Článek

"Řada lidí mě vnímá na levé straně politického spektra. Moje politika je biblická politika - to znamená nepokradeš, nezabiješ, nesesmilníš a tak podobně," řekl tehdy v rozhovoru Právu.

"Z těchto etických imperativů je možno vytvořit současný politický program. Nezabiješ může třeba znamenat, že jsme neměli svrhávat zvolenou vládu v Guatemale a nechat CIA, aby tam instalovala své vlastní lidi. Neměli jsme chodit do Vietnamu. To všechno jsou důsledky etického imperativu. Nepokradeš může znamenat, že by daně měly být progresívní a ne ve prospěch bohatých, že by měly být rovnoměrněji distribuovány, aby bohatí nesli větší břemeno. To je moje představa morální politiky, ke které se hlásím."

Americký spisovatel a literární historik se narodil 6. ledna 1931 v New Yorku. Snad každý zná jeho román Ragtime (1975), který v roce 1981 zfilmoval Miloš Forman. Ragtime je dravý a energický klavírní styl a právě proto si ho zvolil za symbol bouřlivého vývoje USA v prvních dvou desetiletích dvacátého století. Na půdorysu příběhu tří rodin vystavěl složitý děj, v němž se odráží doba ekonomického rozmachu Ameriky a střetávání ras, kultur a tradic.

Není to jediný Doctorowův zfilmovaný román, na plátno se dostala už jeho prvotina - temný western Vítejte do zlých časů (1960). V roce 1983 zfilmoval Sidney Lumet Knihu Danielovu (1971), volně čerpající z popravy manželů Rosenbergových, odsouzených v USA v roce 1951 za špionáž pro Sovětský svaz. A v roce 1991 se nepříliš úspěšného filmového přepisu dočkal také román Billy Bathgate (1989).

Potomek ruských přistěhovalců zůstal rodnému městu věrný v životě i tvorbě. Po studiích v Kenyon College a na Kolumbijské univerzitě pracoval jako nakladatelský redaktor. Potom se už věnoval spisovatelské dráze. V roce 1954 se oženil a s manželkou Helenou má tři děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám