Hlavní obsah

Jarreho syntetická magie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti 25. výročí vzniku polské Solidarity, která je symbolem boje proti komunismu ve východní Evropě, přijel 31. srpna 2005 do Gdaňsku koncertovat francouzský hudební mág Jean Michel Jarre.

Článek

Přestože je především umělec-exhibicionista tvořící poněkud kýčovité instrumentální plochy pro chvilkové romantiky, u našich severních sousedů jej chápou jako showmana, jenž dokáže získat srdce diváků. Proto si ho ostatně pozvali.

Slavnostní atmosféru koncertu nepokazil. Jako dárek zaranžoval písničku Mury, kterou napsal již nežijící polský skladatel Jacek Kaczmarski a vokální party v ní opanoval slovanský jazyk Chóru Uniwersytetu Gdaňskiego. Jakmile skončila, ozvalo se v přístavišti, kde se koncert konal, hromové "děkujeme".

Zkomponoval také skladbu pro zesnulého papeže Jana Pavla II., pozoruhodnou v tom, že se vymyká jeho jinak pompéznímu rukopisu a na jeho poměry je až intimní.

Samozřejmě zazněly hity Oxygene 4, Oxygene 8 a Rendez-vous 4, populární a známé, zároveň ale již tak "provařené", že více než jarreovské dobře vykalkulované umění připomínají kulisovou hudbu (čili vatu) do podniků rychlého občerstvení.

Je to bravurně seřízený robot, který svou práci odvede vždy skvěle. Jeho standard je daný, v Gdaňsku přidal svíčky na výroční dort v podobě brnknutí na národní strunku. Význačnost akce to vyžadovala, umělcovo renomé rovněž.

Jean Michel Jarre: Live From Gdaňsk, Koncert w stoczni

Warner Music, 48:07

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám