Hlavní obsah

Od nalezení relikviáře sv. Maura uplynulo dvacet let

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEČOV

Zámek Bečov si v sobotu připomněl nalezení relikviáře sv. Maura - po českých korunovačních klenotech druhé nejcennější kulturní památky v zemi. Poprvé v historii měla veřejnost možnost navštívit hradní kapli, kde byla tato unikátní románská památka nalezena.

Článek

Poprvé také byly vystaveny textilní fragmenty váčků, do nichž byly relikvie z 8. až 13. století zabaleny. Nové cédéčko o relikviáři pokřtili houslistka Gabriela Demeterová a herec Stanislav Zindulka. Oslavy přilákaly do Bečova, kde je schránka pro ostatky mučedníka v trezorové místnosti uložena, na dva tisíce lidí.

Oslav se zúčastnil František Maryška, který před dvaceti lety vedl zcela výjimečné policejní osmiměsíční pátrání po relikviáři. Nalezl jej v bečovské hradní kapli, kam byl koncem II. světové války ukryt posledními majiteli zámku Beauforty.

"Bylo poledne, když se pod prkny v hlíně před námi zablýskl křišťál na hřebenu relikviáře. Spolu s ním tam bylo v kapli ukryto i 130 lahví s vínem a koňakem," zavzpomínal v rozhovoru s Právem František Maryška na napjaté okamžiky, kdy relikviář opět spatřil světlo světa.

Po objevení se na osm let dostal do rukou odborníků. Jeho restaurování přišlo na osm miliónů korun. "Snad nejvíc práce nám dalo dvanáct figurek apoštolů kolem relikviáře," řekl Právu restaurátor Andrej Šumbera.

Oslav se zúčastnil i americký obchodník Danny Douglas, který chtěl před dvaceti lety relikviář, tehdy nepojmenovaný a utajený umělecký předmět, od státu koupit za 250 000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám