Hlavní obsah

Vyšly hity Gombitové, Patejdla i Müllera

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nové popronské edici Gold vyšla výběrová alba slovenských skupin a zpěváků, kteří se prosadili zejména v osmdesátých letech. Na šesti samostatných kolekcích jsou dobové i do dnešní doby dobře "fungující" hity skupin Banket, Modus a Lojzo a zpěváků Mariky Gombitové, Vaša Patejdla a Pavola Hammela.

Článek

Připomínají období televizní písničkové hitparády Triangl, která v tehdejší Československé televizi představovala obdobu dnešního klipového Esa. Atmosféra skladeb věrně popisuje dobu vzniku: uhlazený nevýbušný pop a žádné odvážné, komplikované či nedejbože světonázorem opatřené texty, které si tehdejší režim nepřál.

Přesto však dokázaly některé skladby přežít jako nesmírně silné, nápadité a logicky nadčasové. Bez výjimky je jejich přednost v zapamatovatelné melodické lince a případně sloganu.

Ten má například písnička Po schodoch, otevírající sbírku skupiny Banket. Vedl ji tehdy mladý a nevycválaný Richard Müller, jenž svým "hovězím" hlasem upozorňoval ne tak na svůj pěvecký talent jako na osobitost. Bez zajímavosti není, že autorem zmíněné písničky je Vašo Patejdl, tehdejší (i dnešní) klávesový hráč skupiny Elán a muž rád se vydávající na sólovou cestičku.

Patejdl napsal řadu písniček, pro Elán takřka generační hity, nicméně nikdy se mu nepodařilo výrazně se prosadit jako sólista. Jeho tvorba byla víceméně intimní a postrádala zdravou průbojnost, takovou, jakou dali Patejdlovým písničkám "cizí" interpreti.

Oprášené staré hity se stále libí

Skupina Modus měla zase v sestavě později nedoceněného Jána Lehotského. To on napsal písničku Ty, ja a moj brat, známou spíše jako Skliečka dotykov, již znovuobjevil David Ondříček pro svůj film Samotáři (2000). Kromě toho se autorsky podepsal pod fenomenální baladu Veľký sen mora, která výběrovku Modusu uzavírá.

Na Mariku Gombitovou už se možná téměř zapomnělo. Písničky Územie zázrakov, Koloseum, Slnečný kalendár či Kríž jsou ovšem nesmírně emotivní a skvěle zazpívané. Gombitové neoddiskutovatelný talent žel utlumila nešťastná autonehoda v roce 1980, která ji připoutala na invalidní vozík. Příští týden se však po deseti letech v ústraní představí v duetu Tajnosnubná na nové desce Mekyho Žbirky.

Edice Gold přináší nejenom hity starých časů, ale oprašuje i příběhy tehdejších hvězd. Potvrzuje rovněž, že slovenská zpěvnost byla (a dodnes je) pro české ucho nesmírně poutavá.

Reklama

Související články

Marika Gombitová ztrácí hlas

Slovenská zpěvačka Marika Gombitová prý postupně ztrácí hlas. Podle deníku Nový čas se na tom podepsalo přes dvacet let, které Marika strávila na invalidním...

Žbirka se setkal s Lennonovým synem

Miroslav Žbirka natáčí ve studio Sono v Nouzově nové album. Velký obdivovatel Beatles tam zažil další mimořádné setkání, ve vedlejší místnosti totiž nahrával...

Výběr článků

Načítám