Hlavní obsah

Marika Gombitová ztrácí hlas

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská zpěvačka Marika Gombitová prý postupně ztrácí hlas. Podle deníku Nový čas se na tom podepsalo přes dvacet let, které Marika strávila na invalidním vozíku. "Odmítá návrat na scénu ve strachu, aby se triumfální comeback nezměnil v totální fiasko," píše deník.

Foto: archiv Paseka
Článek

"Problémy jí způsobuje pravděpodobně především vdechování. Některé tóny se musela naučit zpívat jinak, a to hlasivky namáhá. Může se stát, že některé tóny už ani nezazpívá," cituje deník zdroj blízký zpěvačce.

Její textař Kamil Peteraj sice připouští, že zpívání u člověka se zdravotním postižením je technicky náročnější, ale ztrátu hlasu u Mariky vylučuje. "Její problém není v hlase, ale v psychice. Léta nese těžký kříž a její hodnoty jsou už úplně jinde. Marika však vždy zpívala i zpívá nádherně," říká. 

Psychika ovlivňuje hlas

Hlasová pedagožka Dagmar Livorová připouští, že pokud je poškozena dolní část břicha, není selhání hlasu při zpěvu vyloučené. "Navíc hlasivky potřebují trénink každý den. Pokud tomu tak není, ztrácí elasticitu a nastává jejich tvrdnutí. Zpěv je do značné míry ovlivněný psychikou člověka," zdůrazňuje.

Gombitová je připoutána k invalidnímu křeslu od roku 1981. Její kariéru tehdy přerušila tragická autohavárie na dálnici mezi Brnem a Bratislavou. Marika se na pódia postupně vrátila a díky nezlomné vůli se vyšvihla na výsluní.

Postupně se však uzavřela do svého vnitřního světa, žije izolovaná v malém bytě na bratislavském panelovém sídlišti Petržalka a z bytu prakticky vůbec nevychází. Odmítá vystoupení i rozhovory s médii. Žije skromně z invalidního důchodu a těžký osud jí pomáhá snášet přítelkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám