Hlavní obsah

Česko vrátí do Vídně císařský nábytek zkonfiskovaný po válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šedesát let po skončení druhé světové války poputují zpět do Vídně dvě stovky historických židlí a pohovek z císařských zámků Schönbrunn a Hofburg. Novinářům to oznámil ministr zahraničí Cyril Svoboda. Nábytek, který za léta zchátral, bude před cestou přes hranice opraven.

Článek

Za nacistické vlády Rakušané nábytek ukryli na jihomoravském zámku Uherčice ze strachu před bombardováním. Zpět majetek bývalé monarchie po válce nedostali kvůli konfiskacím. Vlastník zámku byl totiž označen za Němce a nábytek s dalším majetkem mu byl zabaven. Rakušané se o židle hlásili diplomatickou cestou léta, vláda jejich žádostem vláda vyhověla dnes. Na opravu a transport mobiliáře vyčlenila 6,5 milionu korun.

Svoboda připravil návrh k navrácení historického nábytku už loni, nenašel ale u kolegů podporu, proto ho z jednání vlády tehdy stáhl. Dnes zdůraznil, že dekret z roku 1947, podle kterého byl majetek zabaven, se vztahoval pouze na německý majetek, nikoli rakouský. "Jde o rakouský majetek, neprolamují se Benešovy dekrety, jde o akt spravedlnosti," konstatoval.

Před cestou přijde oprava

Mobiliář potřebuje opravu, byl totiž značně zdevastován. Ministr to na tiskové konferenci doložil fotografiemi s nábytkem o dvou nohách. Vláda proto na opravu a odvoz do Rakouska uvolní 6,5 miliónu korun. Konkrétní smlouvu o opravě uzavřou ministerstvo zahraničí a ministerstvo kultury. Svoboda by byl rád, aby se židle vrátily do Vídně do příštího roku, to ale ovlivní technické záležitosti opravy.

Rakušané se o židle přihlásili hned po válce. V roce 1955 byla podepsána smlouva o vzájemném majetkovém vypořádání, která se vztahuje i na židle. Ty však někdejší Československo vydat odmítalo. Nábytek tak chátral v rozpadajícím se zámku. V roce 1994, když se Rakušané pokusili dostat židle zpět, se ukázalo, že část jich chybí a další jsou v hodně špatném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám