Hlavní obsah

Železničář Alois Nebel v Paláci Akropolis

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komiksový železničář Alois Nebel se na poslední zářijový týden přestěhuje ze stanice Bílý Potok v Jeseníkách do pražského Paláce Akropolis. V pondělí tu osobně uvede třetí a závěrečný díl kultovního komiksu spisovatele Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99 nazvaný Alois Nebel: Zlaté Hory. Knihu vydává nakladatelství Labyrint.

Článek

"Slovo Nebel znamená Mlha, ale lze jej číst také obráceně - jako Leben, tedy Život. A o životě, který se nám občas ztrácí v mlze, je i celé tohle železniční blues," říká Rudiš.

Postava železničáře Aloise Nebela, kterému se v mlze vynořují vlaky a traumatické zážitky z minulého století, se poprvé objevila v příběhu Bílý Potok (2002). Následovalo Hlavní nádraží. (2003). "Nebel je hodně nešťastný člověk převálcovaný dějinami, je to katolík i komunista a ještě navíc slušný člověk, který třeba rok ukrýval na půdě sovětského zběha," dodává Rudiš.

"Alois Nebel změnil a zamotal náš život. Třetí díl je asi úplně nejtemnější a nejsyrovější," prozrazuje Jaromír 99. A Rudiš dodává: "Nelítostná minulost se tu prolne se syrovou současností. Do života Nebela zasáhne velká povodeň, ale také konečně velká láska."

Během večera zahraje jesenická skupina Priessnitz, v níž Jaromír 99 zpívá. Jako host vystoupí berlínská punk-rocková kapela U-Bahn, známá z Rudišova románu Nebe pod Berlínem, za který dostal Ortenovu cenu.

V pátek 30. září 2005 uvede Palác Akropolis v pražské premiéře divadelní hru Alois Nebel Činoherního studia z Ústí nad Labem. Hlavní roli hraje Leoš Noha. Hudbu k představení složil Petr Kružík ze skupiny Priessnitz, v režii Natálie Deákové.

"Představení používá komiksovou poetiku. Je syrové, ale zároveň také hodně vtipné," říká Jaromír 99, jehož kresby z nebelovské trilogie budou po celý týden k vidění na výstavě ve foyer Paláce Akropolis.

Reklama

Související témata:

Související články

Komiksový Alois Nebel přijíždí na jeviště

Světovou premiéru hry Alois Nebel přichystalo na páteční večer Činoherní studio v Ústí nad Labem. V režii Natálie Deákové spatří světlo ramp nová forma:...

Výběr článků

Načítám