Hlavní obsah

Kanyza točí reportáž o své údajné spolupráci s StB

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herec Jan Kanyza ve středu hodlá odpovědět reportérům České televize na nařčení, že v letech 1975-84 spolupracoval se Státní bezpečnosti (StB) jako agent pod krycím jménem Honza. Podle pořadu Reportéři ČT, který se bude vysílat v pondělí 29. 8. ve 21.40 na ČT 1 a jehož natáčení se dnes Kanyza zúčastní, měl herec předávat StB informace o herci Vítězslavu Jandákovi, svém tehdejším kolegovi z Divadla Na zábradlí a nynějším ministru kultury ČR.

Článek

Jandák tuto informaci zveřejnil ve svých rozhovorech pro Mladou frontu Dnes a Lidové noviny. Kanyza však spolupráci s StB popírá.

"Nikdy jsem StB spolupráci nepodepsal, vždy jsem ji odmítal. Ani ve snu by mě nenapadlo, že mě StB označí za agenta. Věděl jsem o existenci spisu, ale neměl jsem zájem se s ním seznámit, nepokládal jsem to za důležité. Teď jsem do něj měl možnost nahlédnout zatím jen za přítomnosti redaktora ČT," řekl Jan Kanyza včera Právu. Jak se hodlá s nařčením vypořádat? "To se uvidí až podle zítřejší reportáže pro ČT, kde dostanu prostor se k obvinění vyjádřit. Nejsem si ničeho špatného vědom, toto obvinění vytváří pro mě nepříjemnou, stresující situaci. Předběžně jsem se o celé věci radil s advokátem Tomášem Sokolem, ale konkrétní kroky podniknu až po zítřejším natáčení."

Ministr kultury Vítězslav Jandák se včera celý den zúčastnil jednání vlády v Kolodějích, a nebyl proto k zastižení. V rozhovoru pro Rádio Impuls však v pozdním odpoledni uvedl, že se k celé věci nechce až do odvysílání reportáže ČT vyjadřovat. "Měli bychom skončit s ohlížením se do minulosti a dívat se spíš dopředu. Hony na čarodějnice nás mohou zavést k tomu, že skončíme jak Polabští Slované," uvedl ministr Jandák s odkazem na legendu o prutech Svatoplukových.

"Nemám čas vidět se s panem Kanyzou osobně. Ale až bude mít nějakou výtvarnou výstavu, přijdu mu ji jako ministr zahájit, jestliže mě pozve," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám