Hlavní obsah

Tanec na hlaváku. Police Symphony Orchestra je na pouličním turné

Právo, Jaroslav Špulák

Železniční stanice Praha hlavní nádraží je na hudbu zvyklá. Ke klavíru v prvním patře tam usedají cestující obdaření schopností zahrát na něj a pobavit spolucestující a kolemjdoucí. Mnozí za to vyslechnou dlouhý potlesk. V pondělí odpoledne obsadila toto místo Police Symphony Orchestra. Přijela v rámci svého letního Busking Tour. A kolemjdoucí i tančili.

Tour symfonického orchestru Police Symphony Orchestra z Police nad MetujíVideo: Petr Hloušek, Právo

 
Článek

„Viděla jsem buskovat, tedy hrát na ulici muzikanty i kapely, ne však orchestr,“ řekla Novinkám.cz spoluzakladatelka Police Symphony Orchestra, houslistka Petra Soukupová. Těleso vzniklo v roce 2010 a tvoří je vesměs mladí hudebníci z Náchodska.

„Loni jsme měli jet hrát do Chorvatska. Nakonec jsme neodcestovali, a tak jsme si řekli, že bychom si místo toho zajistili nějaké koncerty na náměstích. Zjistili jsme však, že to není tak jednoduché, protože v některých městech je třeba sehnat potřebná povolení. A tak jsme se rozhodli, že letos vyrazíme rovnou na pouliční turné. Vše jsme zajistili a v pátek jsme odstartovali v Hradci Králové,“ dodala Soukupová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dirigent Joel Hána a houslistka Petra Soukupová.

V sobotu hrál orchestr v domovském městě Police nad Metují a den poté v Plzni. V Praze se představí ještě v úterý 2. července, ve 14.30 hodin na hlavním nádraží a o tři hodiny později na náměstí Václava Havla. Poté 3. července zahraje v Drážďanech, o den později v Liberci a skončí 5. července na festivalu Rock for People v Hradci Králové.

Dirigent Joel Hána o hraní na ulici Novinkám.cz řekl: „Ve srovnání s hraním v koncertních sálech je to velká změna. To, co pilujeme na zkouškách, ať je to dynamika, souhra nebo zvuková vyrovnanost, se na ulici ruší. Je to jiná práce, ale je svěží.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Police Symphony orchestra dorazila do Prahy.

Podotkl, že lidé, kteří se na pouličních koncertech Police Symphony Orchestra zastavili, se dostali za krátkou dobu do příjemné euforie. „Nepulzujeme jenom my, pulzují s námi skoro všichni. Radost z muziky i z dobročinnosti je v tu chvíli ve všech. Na to, aby přispěli do našeho bubnu, dokonce stojí lidé frontu.“

„Celé turné je charitativní,“ vysvětlila Soukupová. „Každý rok pořádáme nějaké charitativní koncerty. Letos máme pauzu, a tak jsme si řekli, že charitu překlopíme do Busking Tour.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Police Symphony Orchestra je na Busking Tour.

Peníze, které Police Symphony Orchestra do obrovského bubnu při svých pražských pouličních vystoupeních vybere, věnuje organizaci Siriri, obecně prospěšné společnosti, která od roku 2006 pomáhá ve Středoafrické republice, a také projektu Plešouni. Ten pacienty na dětské onkologii připravuje na průběh léčby prostřednictvím animovaného seriálu výtvarnice Elišky Podzimkové.

Na Busking Tour Police Symphony Orchestra je padesát pět muzikantů a dvanáct lidí z podpůrného týmu. Zpěvákem je Jan Sklenář, jenž na pražském hlavním nádraží bavil cestující nejenom skvělou interpretací slavných písniček, ale i zábavným komentováním dění na scéně. O to se ostatně starala i moderátorka Lucie Peterková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvem tvorbu orchestru doplňuje herec Klicperova divadla Jan Sklenář.

Pokud jde o muzikanty, ti si hraní na největším českém nádraží užívali tak, že svou radostí z přítomného okamžiku mimoděk přiměli mnohé kolemjdoucí k volnému tanci. Samozřejmě tak činili i svými hudebními výkony.

„Užíváme si to. Jsme skvělá parta a celé to turné je pro nás radost a relax,“ usmála se Soukupová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám