Hlavní obsah

Divadelní premiéry o lidských vztazích

Právo, Radmila Hrdinová

Divadelní premiéry druhého květnového týdne se zabývají mezilidskými vztahy v nejširším záběru od nevěry přes zahrádkaření až ke zločinu. A to jak formou činoherního, tak i muzikálového divadla.

Foto: Alena Hrbková

Hru o muži mezi dvěma ženami uvádí Vršovické divadlo MANA.

Článek

Po nedávném uvedení dramatizace románu Neviditelný v Městských divadlech pražských přichází jiná pražská scéna s dalším románem Jaroslava Havlíčka. Vršovické divadlo MANA uvádí 7. května premiéru nazvanou Ta třetí. Stejnojmenný Havlíčkův román přináší příběh bankovního úředníka z konce první republiky, který kličkuje mezi dvěma láskami tak dlouho, až jeho život končí tragicky. V dramatizaci Věry Maškové a režii Radovana Lipuse ztělesní hlavní postavu Lukáš Jurek.

Komedii o sousedech, plotech a trpaslících s názvem Zahrádky napsal Martin Kolář přímo pro Horácké divadlo v Jihlavě. Zahrádkaření jako fenomén naší národní identity uzavírá jihlavskou Československou sezonu, kterou zahájila rovněž původní hra na národní téma Svatý Václav. Premiéra v režii Michala Skočovského se uskuteční v sobotu 11. května.

Padesátnice hledá přítelkyni

Současná americká dramatička Jen Silvermanová napsala hru Přítelkyně, v níž rozvedená padesátnice hledá inzerátem přítelkyni ve stejném věku. Co z toho nakonec vzejde a jak spolu Sharon a Robyn vycházejí, se dozvědí diváci inscenace, kterou v pražském Divadle Ungelt nastudovala režisérka Terezia Karpianusová s herečkami Alenou Mihulovou a Jitkou Smutnou. Premiéry se konají 11. a 12. května.

Konec týdne bude patřit i muzikálům. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla přichází s českou premiérou populárního anglického muzikálu Eltona Johna a Lee Halla Billy Elliot. Příběh podle stejnojmenného filmu vypráví dramatický osud jedenáctiletého chlapce Billyho, který v nelehkých sociálních poměrech touží uplatnit svůj neobyčejný taneční talent.

Premiéra v režii Lumíra Olšovského a hudebním nastudování Dalibora Bárty se koná 11. května na Nové scéně Divadla J. K. Tyla. Titulní postavu budou alternovat Šimon Fikar a Miloslav Frýdl, v dalších rolích se objeví Ivana Chýlková, Monika Švábová, Martin Stránský a další herci.

Komorní muzikál v Ostravě

Komorní muzikál, inspirovaný skutečnými událostmi, vyprávějící o vášni, touze a překračování hranic s názvem Thrill me! uvede pod názvem Vzruš mě! muzikálový soubor ostravského Národního divadla moravskoslezského. Vězněný muž po letech vypovídá o svém dávném zločinu.

Jakou roli v něm vlastně sehrál a jakou sehrál jeho komplic, kdy se touha stává posedlostí a kam až je člověk schopen zajít, to jsou jen některé z otázek, jež příběh klade divákům. Premiéra v komorním Divadle „12“ se uskuteční v neděli 12. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám