Hlavní obsah

Skupina Jižní pól vzpomíná i naznačuje, jaká bude její budoucnost

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská rocková kapela Jižní pól vydala v pátek reedici svého jediného eponymního alba z roku 1991. Na druhém disku k němu přidala bonusový materiál pocházející z téhož období, nikdy nevydané písně a také úplnou novinku.

Foto: archiv kapely

Jižní pól na archivním snímku z osmdesátých let.

Článek

Kapela, jež vznikla v roce 1983 po zákazu skupiny Letadlo, patřila ve druhé půli osmdesátých let k reprezentantům tuzemské nové vlny. Byla inspirovaná Davidem Bowiem, U2 nebo The Cure. Po roce 1991 ale přestala vystupovat a ke koncertování se vrátila až v roce 2014.

Album Jižní pól (1991) vyšlo původně pouze na vinylu a je ceněnou sběratelskou raritou. Písně Smutná Máry, Kristýna z Berlína nebo Sám se svým nebem jsou dodnes na playlistech Radia 1 i Radia Beat. Remasterovaná verze přichází jako reakce na stále se objevující žádosti fanoušků o oficiální reedici alba.

Druhý disk kompletuje studiové nahrávky z let 1985 až 1991, ke kterým je připojena jedna novinka z dokončovaného nového alba. Zahrnuje nikdy nevydané nahrávky od první skladby natočení v roce 1985 v domácím letenském studiu po písně v prvních verzích předcházejících nahrávky pro LP a první novinku z připravovaného alba.

Kapela momentálně dokončuje natáčení nové desky, které by měla vyjít ještě letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám