Hlavní obsah

Ve vile Tugendhat vystavují šaty ze Skleněného pokoje

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála dvacet kostýmů, které pro nový film Skleněný pokoj vytvořila výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková, bude až do 10. března k vidění v suterénu brněnské vily Tugendhat. Film byl inspirován historií objektu zapsaného mezi světovými památkami UNESCO. Výtvarnice musela pro film vytvořit 90 kostýmů, což jí trvalo zhruba rok.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vila Tugendhat patří mezi nejvýznamější brněnské památky.

Článek

Přestože jde o oblečení z časů historicky nedávných, výroba nebyla snadná. „Potíže byly se sháněním některých látek. Film sleduje osudy hlavních hrdinů po dobu zhruba 40 let. Začíná za první republiky a končí v roce 1968. Co desetiletí, to jiný kostým,“ uvedla Štrbová Bieliková.

Foto: Michal Šťastný

Výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková s kostýmy, které vytvořila pro film Skleněný pokoj

Film vznikl podle slavného románu britského spisovatele Simona Mawera. Název Skleněný pokoj je odvozený od hlavní místnosti vily, která má celou jednu stěnu prosklenou.

Foto: Michal Šťastný

Kostýmy z filmu Skleněný pokoj budou v suterénu vily Tugendhat k vidění až do počátku března.

Vila Tugendhat patří mezi nejznámější brněnské památky, stojí ve čtvrti Černá Pole. Její stavba byla dokončena v roce 1930. Návštěvníky, kterých bývá skutečně plno, láká do objektu především jedinečná funkcionalistická architektura i výhledy na město. [celá zpráva]

Ukázka z filmu Skleněný pokojVideo: Bioscop

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám