Hlavní obsah

Restartujeme dechovku, zamrzla tu, plánuje funky trumpetista Harmáček

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restart české dechovky má v plánu HarMálek Oechestr Petra Harmáčka, který stojí i za Top Dream Company a dalšími projekty. V jiných zemích to funguje, moderní dechovka skutečně může zaujmout široké mladé pulbikum. Kapela nyní příchází s novým klipem Bělehrad a 4. prosince zahraje naživo v pražském Jazz Docku.

Klip Bělehrad Harmálek orchestr Video: Harmálek orchestr

 
Článek

HarMálek Orchestr chce inovovat českou dechovku moderním, dravým stylem a inspiruje se lidovou hudbou - českou i balkánskou. Vznikl v roce 2016 z profesionálních muzikantů různých žánrů.

Zkrátka stará, nám Čechům dobře známá dechovka. Říkali jsme si tady právě s klukama, že je na čase posunout tu naší rodnou muziku trochu dál, jako to třeba dělají na Balkáně, v New Orleans atd. U nás to v podstatě vývojově zamrzlo před několika lety a to je strašná škoda. Díky tomu to lidi berou jako něco, co je out, řekl Petr „Harmy” Harmáček.

Foto: HarMálek Orchestr

HarMálek Orchestr

Koncert se bude hlavně skládat převážně z originálních skladeb kapely jako je i předem zmíněná píseň Bělehrad. “Několikrát jsem tam byl s přítelkyní a jednou na jednom mostě mě napadla taková melodie, za dva dny byla celá píseň. Balkán je neuvěřitelný a nevyčerpatelný prostor pro inspiraci v hudbě” dodává Harmáček.

V Srbsku na dechovku tančí i nejmladší

Kapela při natáčení v Bělehradě navštívila také jako první česká sestava největší festival balkánské hudby na světě, legendární Guča Festival. „Tam, když člověk přijede, tak se dostane v hudbě naprosto do jiné dimenze. U nás festivaly dechovek navštěvuje spíše starší publikum. V Srbsku vidíte před pódiem tančit a užívat si muziku všechny generační skupiny. Od nejmladších po ty nejstarší. Všichni se smějí a užívají si tu úžasnou energii,” popsal další člen skupiny Jakub Mašek.

„Dechovka není žánr, ale pojetí hudby, v němž lze zahrát celé spektrum hudby. Je to obsazení skládající se z dechových nástrojů, takže nejste limitováni tím, že musíte hrát za každou cenu polky a valčíky,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám