Hlavní obsah

Zemřel zakládající člen avantgardních The Residents

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Zakládající člen avantgardní sanfranciské skupiny The Residents Hardy Fox zemřel 30. října. Podlehl nádoru na mozku. Oznámilo to vydavatelství Cryptic Corporation, které vydávalo desky skupiny.

Foto: Residents

The Residents na scéně

Článek

„S velkou lítostí oznamuje Cryptic Corporatin skon svého dlouholetého  spolupracovníka Hardyho Foxe. Když byl v letech 1982 až 2016 prezidentem korporace, těžila z Hardyho instinktu pro vedení a udání směru, ale jeho skutečná hodnota tkvěla v jeho dlouholetém spojení s The Residents. Vliv Foxe na The Residents jako producenta, zvukaře a člověka, který se podílel na mnohém z jejího materiálu, je zřetelná,“ uvedlo vydavatelství ve svém prohlášení. „Přestože neměl žádnou školu, jeho muzikálnost byla unikátní, rafinovaná a plodná. Byl požehnán vitálním smyslem pro estetiku, ostrým sluchem a ohromnou láskou k absurditě. Hardyho usmívajíc se tvář byla neustálým zdrojem radosti pro lidi okolo něj. Bude chybět,“ dodalo.

Foxova smrt se čekala. Na své stránce už v létě oznámil, že zemře v letošním roce, protože věděl, že je v posledním stádiu. I když si The Residents zakládají na své anonymitě a vystupují výhradně v maskách, Hardy Fox loni oznámil, že byl jejich členem a podílel se jako spoluautor na jejich klíčových albech.

O podílu Hardyho krátce před smrtí řekl Novinkám mluvčí Cryptic Corporation Homer Flynn, který bývá považován za dalšího člena The Residents: „Hardy odešel do důchodu před dvěma lety. A když vidím, co dal na svou stránku, tak to chápu tak, že se označil za spoluautora některých písní. Hardy především hodně pracoval s The Residents ve studiu. Byl to typický studiový typ, sice také se podílel na skládání některého materiálu, ale pracoval zvukař na většině nahrávek The Residents a byl také jejich koproducentem. To byla jeho hlavní role.“

Americká skupina The Residents, která vznikla na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, patří k nejoriginálnějším souborům na scéně avantgardního rocku. Přišli s řadou revolučních přístupů a od svého vzniku se snažili převracet a zpochybňovat zavedené zvyky v rockové hudbě. Jejich skladby plné střihů neměly klasickou formu a nabízely nezvyklý zvuk s temnou elektronikou i marimbami.

Druhé album Not Available původně přesně v duchu názvu nemělo nikdy jít do prodeje. Na albu The Third Reich´n Roll skupina upozorňovala, že pop kultura má totalitní tendence. Deska Eskimo si pohrávala s etnickou hudbou a The Commercial Album zase nabídlo minutové písně, protože kapela tvrdila, že popová píseň je jen třikrát zopakovaná reklamní znělka. V osmdesátých letech se zaměřila na dekonstrukci mýtu hvězd a natáčela osobité verze písní ikon americké hudby, jako byli James Brown nebo Elvis Presley.

Soubor ale především odmítá kult hvězd, protože skupina znamená více než jednotlivci Z tohoto důvodu důsledně trval na anonymitě a do té doby, než Hardy Fox onemocněl, nikdo nezveřejnil identitu žádného z členů souboru.

Smrt Foxe by však neměla nijak ohrozit turné k padesáti letům, v jehož rámci mají The Residents vystoupit 9. února 2019 v pražském Paláci Akropolis. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám