Hlavní obsah

Festival v Benátkách otevřel Gosling na Měsíci

Právo, Iva Přivřelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přede dvěma lety zahájil Damien Chazelle muzikálem La La Land festival v italských Benátkách i cestu za Oscarem, letos ho na ostrov Lido pozvali znovu, aby 75. ročník filmové přehlídky otevřel novinkou První člověk. Zda mu nepatetický, poměrně melancholický portrét Neila Armstronga a všech obětí, které stály za vysláním první posádky na Měsíc, přinese podobný úspěch, teprve uvidíme.

Foto: Reuters

Ryan Gosling na festivalu v Benátkách

Článek

Benátky ovšem mají v posledních letech skvělou bilanci, co se premiér oscarových kandidátů týče, a i díky tomu jejich význam stále sílí.

Chazelle začal Prvního člověka, jenž má v Česku premiéru v říjnu, připravovat ve stejnou dobu jako La La Land a do obou snímků obsadil Ryana Goslinga. Režisérově filmografii, čítající i jazzové drama Whiplash, se životopisná novinka vymyká.

„Mé předchozí filmy vyprávěly o zkušenostech, které jsem sám znal,” uvedl Chazelle na tiskové konferenci. První přistání na Měsíci, od něhož příští léto uplyne padesát let, zato nepamatuje. „Od dětství jsem znal jen ty ikonické fotky a přišlo mi přirozené, že byl člověk na Měsíci. Čím víc jsem se ale o tom dozvídal, tím víc mě fascinovalo, co všechno bylo potřeba, aby se tak fantaskní nápad proměnil v realitu,” vyprávěl režisér.

Foto: Vianney Le Caer, ČTK/AP

Americký režisér a scenárista filmu La La Land Damien Chazelle na předávání cen BAFTA.

Patriotické oslavě odvahy a hrdinství se při natáčení záměrně vyhnul. Film ani neukazuje vztyčování americké vlajky na Měsíci. „Pokud vím, přistání bylo tehdy považováno hlavně za úspěch lidstva, nejen USA,” dodal představitel Armstronga, Kanaďan Gosling.

Scénář napsal Josh Singer, jenž je oceněný Oscarem za novinářské drama Spotlight (uváděné v premiéře také v Benátkách). On i Gosling si na tiskovce chválili, kolik informací měli k dispozici. Sám Armstrong sice už zemřel, s filmaři však spolupracovala jeho rodina, kamarádi i NASA.

„A k tomu jsme měli sedm set stran pečlivě rešeršované knihy Jamese Hansena,” připomněl Gosling.

První člověk se tak může chlubit i dobovým technickým vybavením a v řadě scén, jimž by slušelo 3D, se snaží divákům přiblížit zážitek astronautů.

„Chtěl jsem zachytit, jaké bylo tam být. Co všechno jim clonilo ve výhledu a jak málo měli místa,” vyprávěl Chazelle. Zároveň se soustředil na Armstrongovu rodinu. „V podstatě jsme točili domácí film – akorát takový, který obsahuje cestu na Měsíc.”

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám