Hlavní obsah

Folkař Horký odpískal kandidaturu do Senátu. Založil kytarovou dílnu a chystá desku

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frontman kapely Kamelot Roman Horký (54) ještě nedávno pošilhával po politické kariéře, kdy hodlal kandidovat s podporou ODS do Senátu. Nakonec si to rozmyslel, a místo do politiky se vrhnul s novou chutí do muzikantské práce.

Roman Horký v údolí OslavyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Moje odstoupení z kandidatury má hned několik důvodů. V první řadě je to množství práce, kterou v současné době jako muzikant mám. Pak jsem si také uvědomil, že bych možná takovým krokem mohl ztratit část příznivců, pro které už víc než třicet let hraji, a především jsem naplno pocítil, že jsem především zpěvák, muzikant, a taky jde o to, že bych se asi ne vždy ztotožnil s tím, s čím bych se jako politik potkával,“ vyznal se Roman Horký.

Právo ho zastihlo v údolí pod zříceninami hradu Levnov během setkání s partou kamarádů, trampů a „hudebních penzistů“, jak si někteří říkají, kteří patří k legendární kapele Trosečníci, s níž Horký jako kluk začínal.

Přesto, že jsou to již ostřílení hráči, bylo jejich posezení zprvu poněkud nervózní, protože se muzicírování odehrávalo za přítomnosti štábu České televize, která tu natáčela jeden z dílů cyklu Náš venkov, jenž by se měl vysílat v září.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Režisérka Iva Tereza se štábem, Romanem Horkým a Laďou Kerndlem před zahájenéím natáčení.

„Bude to mimo jiné o mé cestě, tedy cestě kluka z Brna na vesnici,“ uvedl Roman Horký, kterému je jasné, že v případě jeho politické kandidatury by zřejmě takový 35 minut dlouhý medailon nevznikl.

Opuštěním politických ambicí se muzikantovi zjevně rozvázaly ruce. „Přišla nová inspirace, dokončuji svou třiadvacátou desku, na které bude mimo jiných také duet s kamarádem Laďou Kerndlem, který může být brán jako poselství, že ještě nepatříme do starého železa. Velkou radost mimo toho mám však také z kytarové dílny a kytarové školy. Jde o naprosto ojedinělý evropský projekt, kdy v září vyjdou první dvě DVD které rozebírají každou na nich zveřejněnou skladbu a především učí různými způsoby zájemce o hru na kytaru. Kdo chce, opravdu se podle těchto postupů hrát naučí a znalost not přitom není potřebná,“ popsal Horký.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Televizní štáb vytvářel jeden z dílů cyklu Náš venkov v údolí Oslavy s Romanem Horkým a jeho kamarády.

„Práce s takovou partou, která zjevně umí hrát na stejnou notu, a to nejen muzikantsky, ale i v životě je opravdu velmi příjemná, zvláště když je mi tahle muzika docela blízká,“ svěřila se režisérka televizního pořadu Iva Tereza, které nevadilo, že musela stejně jako celý štáb při cestě k chatě v údolí Oslavy, kde se natáčení odehrávalo, přebrodit řeku.

Místo nebylo vybráno jen tak. Na skalním ostrohu nad řekou se Horký před několika lety ženil a byl také iniciátorem odporu a následné petice s 35 tisíci hlasy, která tu na poslední chvíli zastavila plánovanou stavbu přehrady.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Gott pokřtil svou novou desku Ta pravá

Zpěvák Karel Gott v úterý pokřtil v pražské Malostranské besedě své nové album Ta pravá, které vyšlo začátkem června. Kmotrem se stal zpěvák Marek Ztracený,...

ČT uvede pět nových seriálů a StarDance

Na pět seriálů láká na podzim Česká televize. Bude to drama z českého maloměsta Lynč, další pokračování První repuliky a Labyrintu, retro minisérie Jana...

Výběr článků

Načítám