Hlavní obsah

Na Colours of Ostrava lze tančit pro život, tvořit mandalu i míjet umělecká díla

Právo, Jaroslav Špulák

Festival Colours of Ostrava, jenž potrvá do noci ze soboty na neděli, nejsou pouze koncerty, diskuze na fóru Meltingpot, divadelní představení nebo filmy. V industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovic je řada odpočinkových zón i míst, na kterých je třeba se zastavit a vnímat jejich atmosféru či poslání. Na každém kroku se tam zkrátka něco děje.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Colours of Ostrava je festival, jenž skutečně hraje všemi barvami.

Článek

Na Colours of Ostrava je možné vytančit peníze pro Armádu spásy nebo organizaci Voda pro život. Návštěvníci, kteří se ve stanu nazvaném Tanec pro život, rozhodnou tančit podle pokynů, mohou následně sami rozhodnout, které organizaci má za jejich výkon společnost Arcelor Mittal „vytančené“ peníze poukázat. Zájem o tuto dobročinnost je již několik let na festivalu značný.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

V oranžovém stanu se tančí pro život.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Mandala vzniká průběžně.

Na jiném místě vzniká mandala, kterou vytvářejí kolemjdoucí. Různé přírodní produkty napichují do tvaru kruhu na zeď, sami vymýšlejí jejich umístění a postupně se tak rodí dílo, které bude hotové jistě dříve, než festival skončí. Značí prý různé podoby a chutě, které příroda má.

Návštěvníci během procházení místa konání festivalu, které se nachází v rozsáhlém průmyslovém areálu Vítkovických železáren s unikátním souborem industriální architektury, míjejí i mnohá umělecká díla. Za některými jsou ruce, nápaditost a šikovnost sprejerů, jiná jsou instalována v prostoru, ať už jde o drátěné předměty zavěšené ve výšce nebo díla umístěná za ochranným plotem. K vidění jsou i velkoformátové fotografie Ivany Kováčové a Pétera Fülöpa z minulých ročníků festivalu.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Některá díla jsou zavěšena v prostoru.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Jiná díla jsou chráněna plotem.

Mnoho hudebních fanoušků si přeje vidět celý areál z výšky, a tak trpělivě stojí ve frontě na prohlídku věže Bolt Tower. Tam na ně kromě nádherného výhledu čeká i komentovaná prohlídka o historii Vítkovic a výrobě surového železa.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Svou stopu v areálu zanechali i sprejeři.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Noční čass je na festivalu vždy úchvatný.

Dolní areál Vítkovic se během festivalu proměnil v kulturní město, ve kterém vedle sebe žije na padesát tisíc lidí. Je v něm živo a jeho dočasní obyvatelé, vědomi si společných zájmů a kulturních chutí, jsou k sobě slušní a milí. V noci se pak jejich svět promění v magický prostor, ve kterém stojí zato ještě chvíli pobýt.

Reklama

Výběr článků

Načítám