Hlavní obsah

Britský zpěvák George Ezra: Přál jsem si mít pořad v rádiu

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Colours of Ostrava vystoupil písničkář George Ezra. Letos vydal album Staying At Tamaraʼs, které vzniklo mimo jiné při jeho pobytu v Barceloně. Povídali jsme si o cestování i jeho podcastu George Ezra And Friends, v němž zpovídá muzikanty. „Do Ostravy jsme přijeli den před koncertem. Šli jsme do tradiční české hospody. Mimo jiné jsem měl dobrou česnečku,“ řekl. Již 22. října vystoupí v pražském Foru Karlín.

Foto: Tomáš S. Polívka

George Ezra při svém středečním vystoupení na Colours of Ostrava

Článek

Nahráváte podcasty, tedy zvukové záznamy, ve kterých zpovídáte různé muzikanty. Povídal jste si třeba s Eltonem Johnem nebo Edem Sheeranem. Jak vás tenhle projekt napadl?

Když jsem točil první album, měl jsem problém poslouchat cizí hudbu. I teď je to pro mě trochu potíž. Umím se soustředit jen na jednu věc. Proto jsem poslouchal spíš mluvené slovo, stahoval jsem si podcasty od různých herců a komiků. Nenašel jsem ale žádný, který by se věnoval populárním zpěvákům, a rozhodl jsem se, že bych ho mohl založit sám. Dlouho jsem si s tou myšlenkou hrál.

Nejdřív jsem si myslel, že to bude větší zábava, že ty konverzace budou legrační. Ale pak jsem si uvědomil, že s těmi lidmi sdílíme jednu věc, kterou je hudba. A o ní mluvím nejradši, protože o ní nejvíc vím.

Přemýšlel jste někdy o jiné kariéře než hudební?

Vlastně to právě souvisí s tím, co jsem začal dělat. Jako teenager jsem si rád představoval, že mám pořad v rádiu. Podcast je v podstatě to samé, akorát nepotřebuji pomoc nikoho dalšího. Můžu si rozhovory sám domluvit, nahrávat, co chci, a kdykoliv vše vydat.

S Eltonem Johnem jste mluvil mimo jiné o tom, jak systematicky sleduje novou hudbu. Jak k tomu přistupujete vy?

Mám chvíle, kdy jsem v této disciplíně lepší než teď. Nyní je situace stále příšerná. Nejenže neposlouchám moc nové muziky, ale neposlouchám skoro žádnou. Nevím, proč to tak je, ale pořád daleko radši poslouchám mluvené slovo. Občas mám ale zase fáze, kdy si neustále pouštím hudbu, nicméně není to případ několika posledních měsíců.

Vaše aktuální album Staying at Tamaraʼs vznikalo mimo jiné v Barceloně, kde jste si pronajal přes službu airbnb pokoj v Barceloně. Přemýšlel jste někdy o tom, že byste to světu oplatil a sám nabídl nějaký pokoj pro airbnb nebo couchsurfing, kde hostitelé své příbytky dokonce nabízejí cestovatelům zdarma?

Je to hezký nápad, ale upřímně řečeno mě to nikdy nenapadlo. Nejsem si jistý, zda bych byl dobrý hostitel. Asi bych se neuměl o své hosty tak hezky starat.

Rád cestujete a píšete v různých zemích světa. Kam byste se rád vydal v budoucnu?

Abych tam psal další písně? Zatím nevím. Ani nevím, zda to chci zopakovat. Když bude čas, asi se nakonec rád někam vypravím, nicméně u tohoto alba jsem litoval jedné věci – že mi trvalo tak dlouho ho připravit. Radši bych tentokrát skládal přímo na turné. Už mám pár nápadů na nové písně. Ale rád pojedu kamkoliv, kde svítí sluníčko.

A kdybyste chtěl někam jet opravdu jen na výlet, bez ohledu na hledání inspirace, kam by to bylo?

Rád bych víc prozkoumal Asii. Vím, že to zní dost obecně, protože Asie je obrovská. Já jen vím, že tam je mnoho nádherných míst, která chci vidět, ale nemám naplánované, která to jsou.

Ozzy Osbourne nedávno zveřejnil video, jak s dcerou Kelly zpívají v karavanu vaši písničku Paradise. Věděl jste o tom dopředu?

Až když se to natáčelo. Někdo mi poslal video z placu. Je to úžasné. Slyšet je, jak zpívají mou písničku, je opravdu krásné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám