Hlavní obsah

RECENZE: Zpěv Emeli Sandé je balzám na srdce

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když britská zpěvačka Emeli Sandé vydala předloni své druhé album Long Live The Angels, po prvním poslechu se mohlo zdát, že její nejsilnější skladby jsou přece jenom na debutovém počinu Our Version of Events (2012). S dalšími poslechy začalo být ale jasné, že nejenom potvrdila svůj talent, ale vykročila i do boje o lepší zítřky. Životní i hudební.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Emeli Sandé nabídla v Praze výborný koncert.

Článek

V úterý to na svém prvním českém koncertu v pražské O2 areně deklarovala osobně. Byť také uvedla, že je nachlazená, jen ve dvou či třech skladbách byl její hlas na první poslech trochu tenčí. Jinak zazpívala s přehledem a lehkostí všechny party, kterými její pro koncert vybrané písně disponují, a v mnoha chvílích dostala svým přednesem řadu diváků v hale bezmála do stavu blaženého vytržení.

Patří totiž mezi klasické typy zpěvaček, tedy ty, které svou profesi ovládají naprosto dokonale a nadto dostaly do vínku nádhernou barvu hlasu. K tomu všemu z jejího pobytu na pódiu čišela nezkrotná radost z každého tónu a současně dost profesního sebevědomí korunujícího viditelný fakt, že ke své práci chová hlubokou pokoru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Emeli Sandé v Praze.

Po úvodní Hurts z jejího druhého alba nabídla skladbu Free, jež patří do repertoáru skupiny Rudimental a v níž ona hostuje. Asi v polovině koncertu se velmi osobitě ujala písničky Piece of My Heart, kterou jako první nazpívala v roce 1967 americká zpěvačka Emma Franklinová a později ji proslavila i její kolegyně Janis Joplinová.

V sérii písní z obou alb Emeli Sandé zazněly i coververze skladeb od Frankieho Valliho, Labrintha a Naughtyho Boye, pokaždé velmi originálně pojaté.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Emeli Sandé si vystoupení užívala.

Na pódiu se zpěvačka obklopila osmičlennou kapelou, jejíž součástí byla tříhlavá dechová sekce, a hlasově dokonalým vokálním tandemem. Každý z hudebníků a zpěváků bravurně ovládal svou práci, každý účelně pracoval s dynamikou skladeb a všichni ctili výsadní pozici Emeli Sandé.

Koncert plynul utěšeně bez toho, že by mu takříkajíc spadl řemen. Přitom pokud jde o skladby samotné, nejsou to chytlavky, které posluchače osloví na první poslech. Vytvářejí spíše emoce a atmosféru, přičemž to, co z nich dělá silné kompozice, je dokonalý přednes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koncert Emeli Sandé měl atmosféru.

I proto byl pražský koncert Emeli Sandé velký umělecký zážitek a její zpěv balzám na každodenním životem rozbolavělé srdce.

Ten balzám koneckonců začala již v roli předskokanky míchat česká zpěvačka Lenny. Třicet minut na pódiu jí stačilo na to, aby přesvědčila o svých kvalitách i kráse svého rockově nakřáplého hlasu.

Emeli Sandé
O2 arena, Praha, 20. února

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám