Hlavní obsah

Biblické příběhy pro nevěřící děti nahlížejí Bibli se zájmem i kriticky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Vopěnka se zamýšlí nad Biblí a souvislostmi se současným životem v Biblických příbězích pro nevěřící děti, které vyjdou 15. března. Bez znalosti této knihy nemůžeme chápat evropskou kulturu, kterou chce tolik lidí bránit, míní autor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Vopěnka

Článek

Kniha podle autora není jen zjednodušeným převyprávěním Bible pro děti, kterých už existují desítky. Přistupuje k příběhům moderně a kriticky.

Vopěnka například poukazuje na biblické protimluvy a neváhá sáhnout k vědeckým důkazům. Nemá přitom jít o četbu jen pro malé děti, Bible je mnohovrstevnatá a své si v ní najdou i teenageři a mladí dospělí.

„Je úplně jedno, jestli jsme věřící, nebo nevěřící. Bez znalosti Bible nemůžeme porozumět evropské kultuře, nemůžeme pochopit, čím se lišíme od ostatních kultur. Mnoho lidí se dnes bojí, že evropská civilizace zanikne nebo ztratí svou podobu. Ale víme vůbec, jaká podoba to je? Bez znalosti Bible sotva. A tak než začneme naši civilizaci hájit, měli bychom jí nejprve porozumět. Měli bychom vědět, kdo jsme,“ vysvětlil spisovatel Martin Vopěnka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám