Hlavní obsah

RECENZE: Smích přes slzy s malou Moonee

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Sean Baker zvolil ve svém dramatu The Florida Project dobrou taktiku kombinace protřelých hvězd stříbrného plátna (Willem Dafoe, který byl nominován na Oscara) s neherci a dětmi - místními lidmi, které potkal v zapadákově u dálnice do Orlanda.

trailer Florida ProjectVideo: Aerofilms

 
Článek

Na Floridě nalezl Baker i nejdůležitější osobu celého filmu - holčičku Brooklynn Princovou. Obsazení hlavní dětské role Moonee bylo klíčové, protože z plátna 2 hodiny nesleze a nešlo jen o to sehnat hezké dítě, Moonee je také raubířka, je drzá a sprostá a umí se předvádět.

Proč jsou děti ve filmu tak nádherné a zábavné? Protože jsou přirozené. Děti nehrají, děti si hrají. Jako děcko z rozvrácené rodiny se musí Moonee ohánět. Občas vyzvedne jídlo od charity nebo něco vyžebrá od turistů. Její máma je totiž tupá prostitutka, která bydlí v laciném motelu a hádá se se sociálkou.

Starý správce budovy (Dafoe) se jí snaží pomoci, je mu líto dítěte, ale matka, naštvaná na celý svět kvůli své chudobě a absenci partnera, si toho moc neváží.

Foto: Aerofilms

Z filmu The Florida Project.

Nehlídaná Moonee a kamarádi mezitím pořádají své výpravy do okolí motelu, prolézají louky a bažiny, parkoviště a motely a dělají jeden průšvih za druhým. Upjaté (nejen) americké rodiče to jistě pohorší. Největší přínos Florida Projectu spočívá v tom, že chce vidět krásu dětství, ale děti neidealizuje.

Také relativizuje názor, že bohaté děti s nabitým programem placených aktivit jsou šťastnější. Většinu času vypadají tři kamarádi z motelu velmi šťastně, svobodná hra a objevování světa je naplňuje. Takhle nespoutaně si hrála většina českých dětí ještě počátkem devadesátých let. Pak média vyvolala paranoidní atmosféru, že se všude skrývají vrazi a pedofilové, a od té doby jezdí autem na angličtinu a na kroužky.

Je dětské dobrodružství bez rodičů špatné? Sean Baker si to nemyslí, i když filmu dal hořké vyústění. Rozpor mezi bohatě líčenou krásou dětského světa a dospělými problémy, které najednou ostrým střihem dostihnou malou Moonee, dodává filmu hloubku. Velká škoda, že Baker vypráví trošku ledabyle, nestrukturovaně. Florida Project většinu stopáže nikam nemíří, nemá napětí. Když bychom měli být hodně přísní, dá se říci, že se ve filmu hodinu nic neděje. Děti si hrají a líná matka se poflakuje. A těžko lze fandit někomu, kdo se ani nesnaží bojovat.

Ve výsledku jde ale o kvalitní film, tragikomický, upřímný, nepodbízející se. Možná i s náběhem na dětského „Oskárka” pro malou Brooklynn.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám