Hlavní obsah

Zemřela významná spisovatelka sci-fi Ursula Le Guinová

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí zemřela v 88 letech proslulá americká autorka sci-fi a fantasy románů Ursula Le Guinová. Během svého života obdržela několik cen Hugo a Nebula. Autorka přispěla k polidštění sci-fi, odsunula do pozadí technologii a soustředila se na sociální a psychologickou identitu a rozdílné kultury. Proto se označuje za představitelku soft sci-fi.

Foto: Benjamin Brink, ČTK/AP

Ursula Le Guinová

Článek

Jejím klíčovým dílem je cyklus Hain, ve kterém se zabývala otázkami odlišných kultur a ras. Prvním v řadě byl Rocannonův svět. Na ni navázala Planeta exilu.

Nejoceňovanějším jejím dílem je Levá ruka tmy z roku 1969 (česky vyšla v roce 1995), zabývající se otázkou sexuální identity. Za tuto knihu dostala cenu Nebula i Hugo. Obyvatelé ledové planety Gethen jsou hermafroditičtí a v období plodnosti u nich převáží buď mužské, nebo ženské pohlaví. Díky tomu se na planetě nevyskytovaly války, i když byla ovládána dvěma říšemi.

Vyděděnec z roku 1974 (česky 1995), který byl rovněž oceněn Hugem i Nebulou, přináší osobitou reflexi rozděleného světa a emigrace do jiného společenského systému. Hlavní hrdina odchází z anarchistické rovnostářské společnosti na měsíci Anarres na planetu Urras, rozdělenou mezi dva bloky, kde je stratifikovaná společnost. Nakonec však zjišťuje, že tato společnost je diktátorská, krutá a vykořisťovatelská, a postaví se proti ní.

Už v hainském cyklu jsou patrné vlivy fantasy, jež Le Guinová rozvíjela v cyklu Zeměmoří, který zahájil v roce 1968 Čaroděj Zeměmoří. Tento cyklus je zaměřen spíše na mladší čtenáře.

Řada jejích děl vyšla i v češtině včetně povídek, kterým se Le Guinová také věnovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám