Hlavní obsah

Záplava superhrdinů ničí kinematografii, říká Jodie Fosterová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále víc amerických komiksových superhrdinů obsazuje kina po celý rok a tyto komerční produkty, tzv. blockbustery, dostávají od studií i nejvíc peněz. Herečka a režisérka Jodie Fosterová se domnívá, že to ničí diváky a uškodí to dlouhodobě i světu filmařů.

Foto: Profimedia.cz

Jodie Fosterová

Článek

Akční blockbustery o superhrdinech mění očekávání lidí, formují diváky a v dlouhodobém výhledu škodí filmu, domnívá se Fosterová.

„Z chození do kina se stal zábavní park. Studia vyrábějí špatné filmy, aby potěšila masy a akcionáře,“ řekla americká hvězda. Takový přístup jí připomíná těžbu plynu nebo ropy: „Teď okamžitě vyděláte, ale ničíte zemi.“

Foto: H. C. E

Ve filmu Bůh masakru se sešly Jodie Fosterová a Kate Winsletová.

“Ničí to divácké návyky americké populace a nakonec i celého zbytku světa,“ posteskla si. ”Nechtěla bych dělat film o superhrdinech s rozpočtem 200 miliónů dolarů.“

Pokud by prý někdy podobný snímek točila, musel by mít přesvědčivý příběh a postavy se skutečně složitou psychologií, nechtěla by točit jen nesmyslnou akci. Nedávno Fosterová režírovala třeba epizodu sci-fi série Black Mirror pro Netlflix. Proslavila se jako herečka ve filmech Mlčení jehňátek, Maverick nebo Znásilnění, ale poslední léta už tráví spíš za kamerou.

Reklama

Výběr článků

Načítám