Hlavní obsah

Hřebejk točí kriminálku z divokých devadesátek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Jan Hřebejk točí s Ondřejem Sokolem tragikomický thriller z raných devadesátek Rédl. Sokol jako nadpraporčík Rédl vyšetřuje případ mizejících sovětských vagónů a záhadných úmrtí.

Foto: Česká televize

Martin Pechlát a Ondřej Sokol ve filmu Rédl

Článek

„Myslím, že pro mou generaci a pro generace mně blízké to bude hodně zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie,“ řekl Ondřej Sokol, představitel Romana Rédla.

„Ta revoluce a celý následný přerod neprobíhaly vůbec standardní cestou. Všechno se řešilo bez nějakého návodu, často se šíleně improvizovalo a často se staly věci, které měly obrovský vliv i na to, v čem žijeme dnes.“

David Novotný, který hraje mafiána Karla, dodal: „Je to zajímavé období a doba, která je pro příběh určující. Zároveň si však myslím, že charaktery v něm představené jsou univerzální a stále se mezi námi pohybují.“

Foto: Česká televize

Jan Hřebejk

Příběh se odehrává v roce 1992. Sovětská okupační armáda odjíždí na východ a vagóny narvané zbraněmi a municí se začnou ztrácet. Dva inženýři chtějí záhadu prozkoumat a za pár dní je jeden z nich mrtvý. Druhý asi někam utekl.

„Jde o dobový kriminální thriller o tom, jak se v hlavním hrdinovi – vojenském prokurátorovi a policistovi – sváří profesní povinnost s jednoduchou touhou někomu prostě pomoci a ochránit ho před strašným zlem. Obojímu nelze dostát, a tak náš hrdina spadne do pasti, z níž není dobré východisko. Navíc zlo samo je daleko silnější a krutější, než mohl tušit,“ popsal kreativní producent Jan Štern.

„Stručně řečeno, Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami. Jedná se o zajímavé a originální téma. Pro mne o to více, protože se vracím do doby, kterou si dobře pamatuji. Samozřejmě ale ve společnosti lidí, o kterých tento seriál vypráví, jsem se nepohyboval,“ uzavírá režisér Jan Hřebejk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám